علائم سرماخوردگی
سرماخوردگی معمولأ با سوزش و درد گلو آغاز میشود و با سرفه، آبریزش بینی و بعضی مواقع با خروج خلط ادامه پیدا میکند. البته گاهی مواقع کودکان سرماخورده دچار تب بالا نیز میشوند ولی تب به ندرت بزرگسالان را درگیر میکند. علائم بیماری تا ۲ الی ۳ روز شدید هستند و به تدریج خفیف میشوند. سرماخوردگی معمولأ بین ۵ تا ۷ روز طول میکشد ولی سرفه ناشی از آن ممکن است ادامه پیدا کند.
عامل سرماخوردگی
ویروس "راینوویروس" از خانواده "پیکورناویروسها" عامل اصلی سرماخوردگی است. همچنین ویروسهای دیگری نیز مثل کوروناویورس، آدنوویروس، ویروس پاراآنفلوآنزا و ویروس سینسیشیال تنفسی، ممکن است باعث سرماخوردگی شوند. عفونتهای باکتریایی نیز ممکن است به سرماخوردگی اضافه شوند که در این صورت علائم بیماری شدیدتر و دوره آن طولانی تر خواهد بود. در این مواقع ممکن است عفونت سینوسها (سینوزیت)، گلو (فارنژیت) یا گوش (اتیت) را درگیر کند.
عامل بیماری آنفولانزا و تفاوت آن با سرماخوردگی
بیماری آنفولانزا با سرماخوردگی فرق دارد چون ویروسهایی که باعث آن میشوند از خانواده متفاوتی هستند. آنفولانزا توسط ویروسهای خانواده " ارتومیکسو ویروسها" ایجاد میشود که به سه گروه (A,B,C) تقسیم میشوند.
علائم آنفولانزا
تب، تعریق، سردرد، درد عضلات و مفاصل، گلو درد و گرفتگی بینی از علائم آنفولانزا هستند. برخی از انواع آنفولانزا مانند نوع خاصی از ویروس آنفولانزای A که به آنفولانزای خوکی معروف است، ممکن است با اسهال و استفراغ نیز همراه باشد. آنفولانزا معمولأ بین ۲ تا ۷ روز طول میکشد.
ممکن است آنفولانزا در کودکان، سالمندان و کسانی که مشکلات قلبی – عروقی و یا تنفسی دارند، با عفونت ریه (پنومونی یا ذات الریه) همراه شود. چنین حالتی در افراد سالم کمتر دیده میشود.
باورهای نادرست در مورد سرماخوردگی و آنفولانزا
در مورد هر دوی بیماریهای سرماخوردگی و آنفولانزا باورهای نادرستی وجود دارد. یکی از این باورهای نادرست، درمان آنتی بیوتیکی است که هیچ تأثیری بر روی ویروس سرماخوردگی و یا آنفولانزا ندارد، حتی مشکلات بیمار را بیشتر نیز میکند. ۲ نکته در مورد آنتی بیوتیکها قابل توجه است:
آنتی بیوتیکها برای درمان باکتریها، عفونتهای قارچی، و تک یاختههای انگلی مؤثر هستند و هیچ گونه تأثیری بر روی ویروسها ندارند. از این رو هرگز نباید برای درمان سرماخوردگی یا آنفولانزای ویروسی مصرف شوند.
مصرف بی رویه و خودسرانه آنتی بیوتیک باعث پدیده "مقاوت آنتی بیوتیکی" میشود، به این معنا که باکتریها در اثر تماس زیاد با آنتی بیوتیکها راه بی اثرکردن آنها را یاد میگیرند و گویی آنتی بیوتیک در از بین بردن باکتری ناکارآمد میشود. بنابر آمار رسمی، مصرف آنتی بیوتیک در ایران ۱۶ برابر استاندارد جهانی است.
یکی دیگر از باورهای نادرست در مورد سرماخوردگی و آنفولانزا این است که قرار گرفتن در معرض هوای سرد باعث بروز این بیماریها میشود. در حالی که عامل این بیماریها ویروس است و ربطی به هوای سرد ندارد. به عبارتی در تابستان هم احتمال ابتلا به این ۲ بیماری وجود دارد.
دلیل شیوع زیاد این بیماریها در زمستان
در فصول سرد مدارس باز میشوند و کودکان در تماس نزدیک با هم هستند، در نتیجه انتقال بیماری بین کودکان و سپس به خانوادهها و جامعه بیشتر میشود.
در زمستان و پاییز مردم تمایل بیشتری دارند که در فضاهای سرپوشیده بمانند، همین مسئله عامل تسریع انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر است.
ویروسهایی که آنفولانزا و سرماخوردگی را تولید میکنند، در هنگامی که رطوبت هوا کم است یعنی در پاییز و زمستان بهتر و بیشتر زنده میمانند.
در فصول سرد، مخاط بینی و دهان خشک تر است، این مسئله در انتقال ویروس به بدن نقش مهمی دارد.
عوامل مؤثر در بیماریها
سن: کودکان و افراد مسن بیشتر سرما میخورند چون سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف تر است و دانش و توانایی کمتری برای مراقبت از خود در برابر بیماری دارند.
کم خوابی و استرس: کم خوابی و استرس سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکنند و فرد را در معرض انواع بیماریها قرار میدهند.
دخانیات: سیگار و قلیان چه برای خود شخص مصرف کننده و چه برای اطرافیان او خطر ابتلا به انوع بیماریها افزایش میدهد چون سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند.
آلرژی: سرماخوردگی و آلرژی دارای علائم مشترکی مثل سوزش گلو و آبریزش بینی هستند. تأثیری که آلرژی بر روی بینی و گلو میگذارد باعث میشود آنها بیشتر در معرض خطر سرماخوردگی و آنفولانزا قرار بگیرند.
آنفولانزا یک بیماری ویروسی است که بخشهای بالایی مجراهای تنفسی را درگیر میکند. این بیماری به ناگاه رخ میدهد و نشانههایی مانند تب، کوفتگی و درد در بدن، سردرد، خستگی، از دست دادن اشتها، سرفه خشک و گلوی دردناک یا خشک را بروز میدهد. آنفولانزا با سرماخوردگی تفاوت دارد؛ بهطور معمول نشانههای آنفولانزا شدیدتر است و بیمار اغلب نسبت به سرماخوردگی زمان بیشتری از کار و مدرسه بازمیماند.
بیشتر مردم بدون مشکل جدی از این بیماری رهایی مییابند، اما گاهی بیماری به عفونت باکتریایی، از جمله عفونت گوش، عفونت سینوسها یا عفونت مجراهای تنفسی (برونشیت)، میانجامد. البته، با نگهداری مناسب از بیمار در خانه میتوان از این عفونتها پیشگیری کرد. در برخی بیماران ممکن است عفونتهای دردسرسازتری مانند نومونیا به وجود بیاید. بیمارانی که در خطر چنین عفونتی هستند و باید در بیمارستان بسری شوند، عبارتاند از: کودکان زیر دو سال، بزرگسالان ۶۵ ساله یا بیشتر و کسانی که ناراحتیهای پزشکی جدی دارند.
عامل ایجادکننده آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا یک بیماری ویروسی است. ویروسهای آنفولانزای (A) و (B) بیماری را ایجاد میکنند. ویروس نوع (A) معمولاً عامل ایجادکننده شیوع سالیانه آنفولانزا است. این ویروسها مدام در حال تغییر خود هستند و انواع جدیدی ایجاد میکنند که خصوصیات متفاوتی دارد. به همین دلیل ساختمان ویروس از سالی به سال دیگر تغییر میکند و واکسنها و حتی داروها برای اثربخشی باید تغییر کنند.
علائم بیماری چیست؟
از مواجهه با ویروس تا ایجاد علائم یک تا چهار روز طول میکشد. ابتدا خشکی گلو، آبریزش بینی و احساس زخم در گلو ایجاد میشوند و سه تا چهار روز بعد علائمی مانند تب، سرفه، درد بدن، سردرد و خستگی ایجاد میشوند. در آنفولانزا تهوع و استفراغ یا اسهال دیده نمیشود. زمان شیوع بیماری اواخر پاییز و اوایل زمستان است.
روش انتشار ویروس آنفولانزا
ویروسهای آنفولانزا موجود در قطرات تنفسی از طریق سرفه و عطسه منتشر میشوند در اغلب موارد این انتشار از فرد به فرد و معمولاً از طریق تماس دست با آنچه به ویروس آنفولانزا آلوده شده است و سپس تماس دست آلوده با دهان و بینی فرد منتقل میشود.
بزرگسالان ممکن است دیگران را روز قبل از شروع علائم تا روز پس از بروز بیماری مبتلا نمایند که این امر به این معنی است که شما میتوانید فردی را قبل از آنکه بیماری در شما ایجاد شده باشد مبتلا نمایید.
آنفولانزا چگونه تشخیص داده میشود؟
متخصصان بهداشت بهطور معمول آنفولانزا را از روی نشانههای آن تشخیص میدهند، بهویژه اگر موردهای مشابه زیادی از بیماری در جامعه دیده شود و مرکز بهداشت منطقه شیوع بیماری را تأیید کرده باشد. بهطور معمول به آزمونهای مرسوم از افرادی که نشانههای شاخص آنفولانزا را دارند، نیازی نیست. بهندرت، با آزمون نمونه خون یا مایع بینی یا گلو، ویروس آنفولانزا را شناسایی میکنند.
درمان آنفولانزا
داروهای ضدویروسی برای کاهش شدت و طول مدت علائم وجود دارند اما درمانهای خانگی میتوانند مؤثر باشد. بیشتر افراد بدون مصرف دارو خوب میشوند. مصرف مایعات، استراحت و بخور برای مرطوب کردن مجاری تنفسی کمککننده است. از پزشک خود درخواست تجویز آنتیبیوتیک نکنید چون آنتیبیوتیک تنها بر عفونت باکتریایی تأثیر دارد. مصرف بیش از حد مکملها و ویتامینها نیز تأثیری بر شدت و طول دوره بیماری ندارد. داروهای ضدویروسی نیز وجود دارند که بیشتر در سالمندان و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و در معرض خطر عوارض هستند به کار میرود. درمان دارویی باید در دو روز اول آغاز علائم بیماری شروع شود و گرنه تأثیر زیادی نخواهد داشت. داروها در مقابل همه انواع ایجادکننده آنفولانزا مؤثر نیستند.
پیشگیری از آنفولانزا
با تزریق واکسن بهصورت هرساله، میتوان از ابتلا به آنفولانزا پیشگیری کرد. بسیاری از افراد میتوانند به این طریق از ابتلا به آنفولانزا در امان باشند.
واکسیناسیون در این افراد توصیه میشود: کودکان ٦ ماه تا ٢ سال، افراد بالای ٥٠ سال، افراد مبتلا به آسم، بیماری مزمن قلبی و ریوی، یا اختلال سیستم ایمنی بدن، زنان باردار. در فصل شیوع بیماری، تماس نزدیک فرد با بیمار مبتلا به آنفولانزا مانند اعضای خانواده یا کارکنان مراکز درمانی. فرمی از واکسن حاوی ویروس زنده نیز وجود دارد که بهصورت اسپری بینی در کودکان سالم و افراد بین ٥ تا ٤٩ سال میتواند استفاده شود. زنان باردار و افراد مبتلا به اختلال سیستم ایمنی بدن نباید از این نوع واکسن استفاده کنند.
برخی از مواد خوراکی مفید و مؤثر در بهبود علائم آنفولانزا
1-شربت آبلیمو که دارویی شگفتانگیز برای درمان گلودرد، پاکسازی خون و همچنین نرم کردن بافتهای مخاطی است.
2- سوپ مرغ که از قرن بیستم تا کنون بهعنوان یک خوردنی برای درمان آنفولانزا و سرماخوردگی شناخته شده و واقعاً تأثیرگذار است.
3- خردل که موجب کاهش تب، از بین رفتن مواد سمی و کمک به بهبود غشاء مخاطی در ریهها میشود.
4- زنجبیل که اگر بهصورت چای زنجبیل مصرف شود، میتواند بهعنوان یک ترکیب ضدویروسی مؤثر میکروبها را نابود سازد و برای درمان اختلال و آشفتگی معده نیز بسیار مفید است.
5- سیر که یک گیاه فوقالعاده مفید هم به لحاظ پیشگیری و هم به جهت درمان علائم آنفولانزا و سرماخوردگی به شمار میآید. سیر خام خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی و همچنین دارای خواص ضدویروسی فوقالعادهای است. متخصصان انگلیسی نیز در چندین آزمایش دریافتهاند که سیر میتواند سرعت درمان آنفولانزا را افزایش دهد.
6- نعناع که اگر بهصورت چای نعناع مصرف شود، میتواند موجب تشدید تعریق در هنگام تب شود. پس از نوشیدن چای نعناع، بلافاصله به رختخواب رفته و خود را گرم کنید تا در اثر تعریق زیاد، تب شما کاهش پیدا کند.
7- روغن کرچک که اگر به شکل موضعی مصرفشده و روی قفسه سینه مالیده شود به باز شدن مجاری هوایی و بهبود گردش خون در ریهها کمک میکند. برای این منظور قفسه سینه را با روغن کرچک ماساژ دهید. سپس با یک تکه پارچه وال و نازک، روی سینه را بپوشانید و با یک بطری حاوی آب داغ روی سینه را گرم نگه دارید.
8- پرتقال و مرکبات که به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی ویتامین C اگر بهصورت روزانه مصرف شوند، طول دوره بیماری را کاهش میدهند.
9- ماست که مشکلات رودهای ناشی از آنفولانزا را تسکین میدهد.
10- عسل که خواص شفابخش فوقالعادهای دارد و برای درمان سرفه و افزایش توان سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. مصرف آن به همراه آب لیموی تازه و آب ولرم بهصورت شربت ضد سرفه، توصیه میشود.
11- نمک و محلول آبنمک که میتواند گلودرد را تسکین دهد و خاصیت ضدالتهابی دارد. همچنین شست و شوی مجاری بینی با محلول آبنمک به پاک شدن سینوسها و جلوگیری و یا درمان احتقان بینی کمک میکند. تمیز کردن مجاری بینی نیز سرعت بهبود عفونتهای سینوسی را افزایش میدهد.
12- آبدرمانی که روشی مفید برای افزایش گردش خون است و حمام آب داغ نیز در پایین آوردن تب مؤثر است.
13- مریمگلی نیز بهعنوان یک دهانشویه مناسب میتواند در درمان گلودرد مؤثر باشد.
بیشتر بدانیم
همهگیری گسترده آنفولانزا در پی تغییرهای شگرفی در ویروس آنفولانزا رخ میدهد. این همهگیری حدود هر ۱۰ سال رخ میدهد. وقتی تغییر شگرفی در ویروس رخ میدهد، افرادی که به آنفولانزا مبتلا شدهاند، با شدت بیشتری بیمار میشوند.
ویروس آنفولانزا از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. قطرههای کوچکی از سرفه یا عطسه دیگران، چیزهایی مانند دستمال یا حوله که به مایع بینی یا گلوی فرد بیمار آلوده شده باشد یا تماس با دست آلوده فرد مبتلا، میتواند شما را بیمار کند. از این رو، شستن دستها، بهویژه طی زمستان، سفارش شده است.
افرادی که به ویروس آنفولانزا آلوده شوند، ۱ روز پیش از اینکه نشانههای بیماری بروز کند تا ۵ روز پس از بروز آن، میتوانند دیگران را آلوده کنند؛ بنابراین، ممکن است شما زمانی که هنوز نمیدانید به این بیماری دچار شدهاید، آن را به دیگران انتقال دهید.
دور نگهداشتن دستها از بینی، چشمها و دهان نیز به پیشگیری از بیماری کمک میکند. احتمال اینکه ویروس از این راهها به بدن شما وارد شود، زیاد است.
ورزش منظم، غذای مناسب، سیگار نکشیدن به پیشگیری از آنفولانزا کمک میکند. دود سیگار به پوشش مجراهای تنفسی و ششها آسیب میرساند و آنها را به ویروس حساس میکند.
آنفولانزا بهطور معمول طی ۵ تا ۷ روز فروکش میکند؛ البته، خستگی آن ممکن است ادامه داشته باشد. گاهی ممکن است به عفونتهای باکتریایی نیز دچار شوید که در این صورت باید بیدرنگ به پزشک مراجعه کنید. عفونت گوش، مجراهای تنفسی و سینوسها از نشانههای عفونت باکتریایی است.
شما به مصرف آنتیبیوتیک نمیتوانید از این بیماری پیشگیری یا آن را درمان کنید. آنتیبیوتیکها برای مبارزه با باکتریها مناسب هستند و روی ویروسها اثری ندارند. البته، آنتیبیوتیکها باید همواره با نظر پزشک مصرف شوند.
مصرف فراوان ویتامینها، مواد معدنی، مانند قرصهای ویتامین سی و روی یا داروهای گیاهی به درمان یا پیشگیری از آنفولانزا کمک نمیکنند و بهتر است به رژیم غذایی سالم توجه بیشتری داشته باشیم.
آنفلوانزا علائمی مانند گلودرد، تب، سردرد، درد عضلانی، احتقان و سرفه دارد که معمولا سریع و ناگهانی ایجاد شده و شدیدتر از علائم سرماخوردگی معمولی هستند.
کارکرد سینوزیت:
سینوزیت التهاب یا عفونت مجاری سینوسی است.
علل سینوزیت: عفونت که معمولاً با یک سرماخوردگی یا سایر عفونتهای مجاری تنفسی فوقانی شروع میشود. این عفونت ممکن است با تهاجم باکتریایی که به طور طبیعی در بینی یا گلو زندگی میکنند، عارضهدار گردد. تحریک مجاری هوایی بینی در اثر آلرژی، استعمال دخانیات، عطسه شدید با دهان بسته، قرار گرفتن در معرض سرما، شنا کردن (به ویژه پریدن به داخل آب بدون گرفتن بینی) و خستگی از علل آن میباشد.
هفتهای یک عدد لیموترش و زنجبیل به صورت روزانه
به صورت نشسته خوابیدن و یا خوابیدن به سمتی که سینوس التهاب کمتری دارد.
بخور روزانه اوکالیپتوس
بخور اوکالیپتوس را توسط یک لوله نازک در منتهی علیه بینی استنشاق کنید این عمل حدود یک ساعت و تخیله آن در هر ده دقیقه موجب تخلیه موارد از سینوسها میشود
خارج نشدن از خانه به مدت ده روز از شروع بیماری
در صورتی که دو روز از علائم سردرد خبری نبود میتوان از خانه خارج شد.
سیر و پیاز
ماساژ بسیار نرم سینوسها
گام نخست مصرف غذاهایی است که سیستم ایمنی را تقویت کند. اگر مشکل سینوزیت ناشی از واکنش آلرژیک به غذای خاص است آن غذا باید از رژیم غذایی حذف گردد. این امر با همکاری متخصص آلرژیک و متخصص رژیم درمانی انجام میگیرد.
روی
غذاهای دریایی، گوشت قرمز، نان سبوس دار مثل نان سنگک، انواع مغزها مثل گردو، فندق، بادام و پسته انواع دانههای روغنی مثل آفتابگردان و کنجد منابع خوب روی هستند.
این ماده معدنی برای فعالیت طبیعی و صحیح سیستم ایمنی ضروری است رژیم غذایی غنی از روی به بدن کمک میکند تا با عفونتهایی که سبب سینوزیت میشود به خوبی مبارزه کند.
ویتامین C
توت فرنگی، توت سیاه، پرتقال، نخودفرنگی، فلفل دلمه ای، سیب زمینی، جعفری، شوید و به طور کلی سبزیجات برگ تیره، دارای مقادیر خوب ویتامین C هستند این ویتامین به سلولهای دفاعی بدن برای رسیدن و بلوغ کمک میکند و فعالیت آنتی بادی را بهبود میبخشد.
بتاکاروتن
هویج، اسفناج، انواع کلم مثل کلم بروکلی و سایر منابع گیاهی به ویژه انواع گیاهان رنگ سبز و زرد دارای بتاکاروتن هستند، فقدان بتاکاروتن در رژیم غذایی فرد را مستعد به کمبود ویتامین A میکند و سبب تغییر شکل در سلولهای مجاری تنفسی میشود و احتمال عفونت را بالا میبرد.
ویتامین A
ویتامین A از پیش ساخته شده در لبنیات، زرده تخم مرغ، کره و برخی ماهیهای چرب یافت میشود.
کلسیم
دانه سویا، کنجد، آفتابگردان، بادام زمینی دارای کلسیم هستند. این غذاهای غیر لبنی منابع غذایی مهمی برای افراد دچار سینوزیت ناشی از حساسیت به شیر میباشند.
اسیدهای چرب امگا 3
منابع غذایی اسیدهای چرب امگا 3 مثل ماهی کیلکا، قباد، شیر، حلوا و اوزون برون در رفع التهاب ناشی از سینوزیت نقش دارند.
خوردن غذا در فاصله زمانی کمتر از یک ساعت قبل از خواب باعث میشود تا پس از خوابیدن اسید معده به سمت گلو و مجاری بینی بالا بیاید. این ترکیب اسیدی نیز باعث ایجاد التهاب در ناحیه سینوسها خواهد شد.
تأثیر مرکبات بر سینوزیت
به افرادی که به سینوزیت مزمن مبتلا هستند توصیه میشود که مایعات و مرکبات حاوی ویتامین C، میوه و سبزیجات بیشتری برای مقابله با عفونتهای دستگاه تنفسی مصرف کنند.
سینوزیت به سه گروه حاد، تحت حاد و مزمن تقسیم میشود، افراد مبتلا به سینوزیت حاد باید از خوردن مواد غذایی تند و حاوی ادویه بپرهیزند. عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی سبب بروز سینوزیت در افراد میشود که سرماخوردگی و آنفلوآنزا آن را تشدید میکند.
چنانچه عفونتهای ویروسی به طول بیانجامد به عفونت باکتریایی تبدیل میشود و ممکن است فرد را دچار سینوزیت حاد یا مزمن کند.
افراد مبتلا به سینوزیت حاد با درمان طبی 10 تا 14 درصد بهبود مییابند و دوره درمان سینوزیت مزمن طولانیتر است.
این بیماری در افراد دارای آلرژیهای فصلی بروز میکند. مواد تحریک آمیز از جمله آلایندههای هوا، وایتکس، جوهر نمک، دود سیگار، عطر، مواد غذایی تند و ادویه دار سبب تشدید این بیماری میشود.
استفاده از اسپری فلفل تند در التهاب سینوسها
اسپری فلفل به طور متوسط در عرض یک دقیقه و بسیار سریع، تأثیرگذاری خود را روی سینوزیت نشان میدهد.
محققان آمریکایی دریافتند یک اسپری بینی که حاوی مقداری فلفل تند (Capsicum annum) باشد، میتواند التهاب سینوس و یا همان سینوزیت را از بین ببرد.
بر اساس گزارش یونایتد پرس، محققان با مطالعه تأثیر اسپری بینی حاوی فلفل تند روی افراد دریافتند این اسپری میتواند روی التهاب حلق و بینی (رینیتیت) غیر آلرژیک تأثیرگذار باشد. رینیتیت غیرآلرژیک نوعی مشکل تنفسی است که توسط آلرژی و حساسیت ایجاد نمیشود و فقط عوامل محیطی چون آب و هوا، عطر و مواد شیمیایی خانگی مسبب ایجاد آن هستند.
کاهش دردهای سینوزیتی با چند دستور خانگی
شیر و محصولات لبنی
هنگام ابتلا به سینوزیت نباید لبنیات مصرف کرد زیرا شیر و سایر محصولات لبنی تولید مخاط و غلظت آن را افزایش میدهند. به همین دلیل مجراهای باریک سینوس بسته شده و محیط ایدهآلی برای تکثیر باکتریها فراهم میشود.
غذاهای تند
غذاهای تند از عوامل محرک در ابتلا به سینوزیت هستند. اگرچه مکانیزم دقیق این تأثیر مشخص نیست اما گفته میشود بازگشت اسید معده باعث التهاب در ناحیه گلو و بینی شده و این التهاب علت اصلی تورم و گرفتگی مجاری و ابتلا به سینوزیت است.
غذا خوردن قبل از خواب
خوردن غذا در فاصله زمانی کمتر از یک ساعت قبل از خواب باعث میشود تا پس از خوابیدن اسید معده به سمت گلو و مجاری بینی بالا بیاید. این ترکیب اسیدی نیز باعث ایجاد التهاب در ناحیه سینوسها خواهد شد.
هنگام ابتلا به سینوزیت نباید لبنیات مصرف کرد زیرا شیر و سایر محصولات لبنی تولید مخاط و غلظت آن را افزایش میدهند. به همین دلیل مجراهای باریک سینوس بسته شده و محیط ایدهآلی برای تکثیر باکتریها فراهم میشود
چای و نوشیدنیهای داغ
نوشیدن مایعات داغ به تسهیل جریان مخاط کمک میکند و سبب رفع احتقان و فشار در سینوسها میشود. نوشیدن چای داغ در این روند مؤثر است. زیرا بخور و مصرف مایعات گرم به جدا شدن مخاط کمک میکند. اما باید توجه داشت که از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین و افزودنیهایی که باعث سوزش معده میشوند، خودداری کرد.
نوشیدنیهای حاوی کافئین
نوشیدنیهای حاوی کافئین باعث کم آب شدن مجاری بینی میشوند. از آنجایی که این نوشیدنیها اسیدی بوده و باعث سوزش معده میشوند، باعث تحریک و واکنش بدن شده و از این رو نباید آنها را مورد استفاده قرار داد.
آب
برای کمک به رقیق شدن ترشحات، مصرف مایعات را افزایش دهید. مصرف آب به مقدار زیاد از جمله توصیههایی است که باید مورد توجه خاص قرار بگیرد. زیرا نوشیدن آب جدا شدن مخاط را آسان میکند. اگرچه مصرف آب میوه مفید است اما باید از مصرف آب میوههای شیرین خودداری کرد زیرا شکر و افزودنیها باعث ضخیم شدن مخاط میشود.
چند نکته
* یکی از درمانهای مؤثر خانگی برای تخفیف و بهبود سینوزیت دوش آب گرم و بخور است.
* مصرف ویتامین C با دوز 100 میلی گرم در روز سیستم دفاعی را تقویت میکند.
* پرهیز از هوای آلوده و سنگین، موثر است چون هوای آلوده فشار سینوسها را زیاد میکند.
فرآوری: معصومه آیت اللهی
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
1- آنتی بیوتیکها : که در صورت تشخیص بیماری به علت عفونتهای باکتریایی از آن استفاده میشود که مدت آن بین 4 تا 12 هفته میباشد.
2- آنتی هیستامین : که بصورت خوراکی تجویز میشود.
3- استفاده از رطوبت و بخور: مانند استفاده از دستگاه بخور و یا جکوزی یا سونا.
4- شست و شوی مرتب بینی برای پاک سازی مخاط بینی.
5- انواع داروهای ضد درد مانند آسپرین و استامینوفین برای کاهش درد.
6- عمل جراحی در صورتیکه درمان به روش دارویی موثر نباشد.
راههای درمان بصورت طب سنتی
1- استفاده از مخلوط آب و عسل . بدین صورت که به ازای هر 5 قطره عسل، 10 قطره آب اضافه کنید و با یکدیگر مخلوط کنید . و سپس به صورت دراز کش قرار بگیرید و 2 یا 3 قطره از این مخلوط را داخل هر سوراخ بینی بریزید و حدود 3 دقیقه در همین حالت قرار بگیرید(درازکش) و سپس دو دقیقه هم بصورت ایستاده و یا به شکل خم شده به جلو قرار بگیرید . سپس بصورت کامل مخاط بینی خود را تخلیه و پاک کنید . این کار ممکن تا 20 دقیقه هم طول بکشد. شما باید این کار را هر روز و به مدت 20 الی 30 روز انجام بدهید. در ضمن بعد از این کار میتوانید از سرمهای شست و شو که در داروخانهها موجود میباشد استفاده کنید تا بهتر نتیجه بگیرید .
ترب کوهی
یک برش باریک از ترب کوهی تازه را در دهانتان بگذارید و بمکید تا مزهاش کاملاً در بیاید سپس آن را بجوید و بخورید. این کار را روزانه چند بار و به مدت یک هفته انجام دهید تا عفونت به طور کامل از بین برود.
شست و شوی مجرای بینی
یک قاشق چای خوری نمک را با یک قاشق چای خوری آب اکسیژنه در یک لیوان آب گرم بریزید و از این محلول برای شستشوی مجرای بینی استفاده کنید. این کار را روزانه یک بار و به مدت چند روز تا بهبود کامل انجام دهید.
هشدار؛ بیشتر از یک بار در روز مجرای بینی را با این محلول شستشو ندهید، زیرا مخاط تنفسی را تحریک میکند.
همچنین میتوانید یک قاشق چای خوری نمک را با یک قاشق چای خوری جوش شیرین در یک لیوان آب گرم بریزید و با این محلول بینی را شستشو دهید. از این محلول روزانه 2 تا سه بار استفاده کنید.
سرکه سیب
2 قاشق چای خوری سرکه سیب را در یک فنجان آب گرم بریزید و آن را با یک قاشق چای خوری عسل مخلوط کنید. این محلول را روزانه سه بار و به مدت پنج روز بنوشید.
فلفل قرمز
یک قاشق چای خوری پودر فلفل قرمز را در یک فنجان آب گرم حل کنید و روزانه 2 تا سه بار این محلول را بنوشید. میتوانید یک قاشق چای خوری عسل نیز به آن بیفزایید. این درمان را به مدت چند روز تا بهبود کامل ادامه دهید.
خواص پیاز برای رفع التهاب سینوسها
یک پیاز را خُرد کنید و در یک ظرف آب جوش بریزید. آن را به مدت پنج دقیقه بجوشانید و بخار آن را به مدت پنج دقیقه تنفس کنید. سپس این محلول را صاف و میل کنید. این درمان را روزانه چند بار و به مدت یک هفته انجام دهید تا التهاب سینوسها کاملاً از بین برود.
خواص درمانی سیر
2 حبه سیر را خُرد کنید آن را در آب جوش بریزید و بخار آن را تنفس کنید. این کار را روزانه چند بار تا بهبود کامل انجام دهید. همچنین میتوانید روزانه 2 تا سه حبه سیر تازه مصرف یا از آن در سوپ به همراه پیاز، ترب و فلفل استفاده کنید.
زنجبیل
به اندازه یک بند انگشت زنجبیل تازه را خُرد کنید. آن را در یک فنجان آب جوش بریزید و به مدت 10 دقیقه به طور ملایم حرارت دهید. محلول حاصل را صاف، با مقداری آب لیمو و کمی عسل مخلوط و روزانه چند بار تا بهبود کامل مصرف کنید.
دستگاه شستشوی بینی و سینوس اسگالش SGALESH مدل With Pump به همراه نمک طبی
Синус катетер ЯМИК 3
Долфин
Аппарат магнитотерапии с индикатором магнитного поля
گل ماهور (Mullein)
هم گل و هم برگ گیاه ماهور برای درمان موفق سرماخوردگی، برنشیت، زکام، امفسیما و لارانژیت مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه مادهای دارد که اخلاط سینه را نرم میکند. این گیاه آرامبخش نیز هست و خاصیت ضدالتهابی برای سیستم عصبی دستگاه تنفسی دارد. یک تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۳ همچنین نشان میدهد که ماهور خاصیت ضد غدهای و نیز ضد چربی خون دارد.
شیرین بیان (Licorice)
این گیاه خلط آور است و مجاری تنفسی را مرطوب کرده و اخلاط سینه را نرم و سرفه را کم میکند. یک تحقیق جدید نشان میدهد که ریشه شیرین بیان خاصیت ضد باکتری دارد و فعالیتهای ضد التهابی را افزایش میدهد که مانع انتشار سلولهای سرطانی شده و جراحتهای ریوی را التیام میدهد. ماده موثره شیرین بیان سلولهای ملتهب را سرکوب کرده خشکی و دفع پروتئین را کاهش میدهد.
کهندار (Gingko Biloba)
تحقیقات زیادی روی خواص دارویی کهندار شده است. این گیاه برای ریه هم مفید است. برای مثال در سال ۲۰۱۲ تحقیقات روی سگها نشان میدهد که عصاره این گیاه باعث تحریک ضد التهابی بافتهای ریه میشود.
مخروطسان (Echinacea)
این گیاه خاصیت ضد میکربی و ضد ویروسی دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. مخروطسان تولید سلولهای سفید خون و حالت تهاجمی آنها را سرعت میدهد. تحقیقات انجام شده نشان میدهد مخروطسان میتواند خاصیت عفونی ویروسها را معکوس کرده و ترشح خلط در انسانها را بهبود بخشد. متخصصان براین باورند که این گیاه در هنگام سرماخوردگی میتواند تولید خلط را کاهش دهد.
رومارَن یا اِکلیل کوهی یا رُزماری (Rosemary)
رومارَن یا اِکلیل کوهی هم مانند مخروطسانان خاصیت ضد میکربی دارد و روغن آن یک ماده قوی ضد عفونیکننده، ضد باکتری و ضد قارچ است. گیاهشناسان مدتهاست که از اِکلیل کوهی در درمان سرماخوردگی، گلودرد، زکام، سرفه، برنشیت و عفونتهای سینه استفاده میکنند. کارنوسول یکی از عناصر موجود در این گیاه است که در تحقیقات سال ۲۰۱۱ خاصیت ضد سرطان ریه آن مشخص شده است. پژوهشگران دانشگاه شیکاگو متوجه خاصیت سمی کارنوسول برای سلولهای سرطانی شدهاند، در حالیکه سلولهای عادی را به خطر نمیاندازد. حیوانات هم این ماده را بخوبی قبول میکنند.
اوکالیپتوس (Эвкалипт - Eucalyptus)
اوکالیپتوس ۷۰۰ نوع و ۳۰۰ گونه دارد. این گیاه خواص ضدعفونی کننده قوی، ملایم کنندگی، ضد انگلی، تسکین دهنده، ضد گرفتگی، ضد التهابی، ضدویروسی دارد و برای ریه بسیار مفید است.
خزه ایرلندی (Irish Moss)
این گیاه جالبی در درمان بسیاری از بیماریهای تنفسی است. در واقع این گیاه ماده اصل بسیاری از داروهایی است که در درمان برنشیت، سرفه و برای دیگر مشکلات ریهها تجویز میشود. از آنجایی که این گیاه حاوی مقدار قابل توجهی منگنز، ید، سدیم و کلیسیم است، خاصیت ضد ویروسی دارد و میتواند با ویروس آنفلوآنزای ب مبارزه کند.
خزه ایرلند خاصیت ضد التهابی و آرامبخش دارد و در درمان سینه پهلو و سل هم از آن استفاده میشود. پزشکان گیاهی چین هزاران سال است که خزه ایرلندی را برای درمان سرماخوردگی، زکام، سینه پهلو، سیاسرفه، گلودرد استفاده میکنند.
زوفا (Hyssop)
زوفا عطری مشابه رازیانه دارد و خواص مفیدی برای ریهها دارد. این گیاه حاوی موادی برای شربت سینه است که گرفتگی بینی ناشی از سینوزیت و دیگر بیماریهای ویروسی را از میان میبرد. این گیاه خاصیت آنتیاکسیدانت، ضد التهاب و روانساز دارد و تب را کاهش میدهد.
شربت این گیاه سرفه را آرام میکند. در دوران گذشته برای درمان آسم، دل درد و گرفتگی بینی از آن استفاده میکردند. امروزه مشخص شده که این گیاه خاصیت ضد ویروس دارد و عروق را آرام میکند.
نارون (Slippery Elm)
نارون (در متون طب سنتی دردار) چندین خاصیت درمانی دارد و از جمله برای درمان ناراحتیهای تنفسی مفید است. خواص این گیاه از جمله ضد التهاب، ضد عفونی، صمغی، ادرارآور، روان کننده مزاج و سینه است. گفته میشود که برای درمان برنشیت، خونریزی ریهها و سرفه مفید است و خلط آور میباشد.
این گیاه برای آسم مفید است و با نرم کردن مخاط بینی، ناراحتیهای تنفسی را آرام میکند.
پای خر (Coltsfoot)
پای خر (از نامهای دیگر آن فرفره، فنجیون، حشیشةالسعال، سعالی، سعله، علف سرفه، منجون، فخریون، فرفر، فنجیوون و توسیلاژ) خاصیت درمانی قوی دارد و در بسیاری از کشورهای آسیایی و اروپایی از آن استفاده میشود. این گیاه برای سیاه سرفه، سرماخوردگی و دیگر ناراحتیهای ریوی مفید است. حالت شربت سینه دارد و خلط آور میباشد. خاصیت ضدالتهابی آن در درمان ناراحتیهای ریوی مفید است. چای پای خر برای درمان امفسیما، سرفه و حملههای آسمی مفید است.
آویشن(Thymus - Тимьян - Чабрец)
استفاده روزانه از آن به عنوان سبزی تازه یا خشکشده در غذاهای مختلف است یا به شکل چای، شربت، مکمل یا عصارهی روغنی استفاده نمود.
سیاه دانه (Чернушка посевная)
گیاه سیاه دانه میتواند به سرعت التهاب و باکتریهای مضررا بر طرف کند، این دانههای خوش طعم وشفابخش حاوی مواد شیمیایی بسیار مفید به نام بتا استرول، کاروتن، اسید اولئیک، اسید لینولئک، پالمتیک، استئاریک و نیز یک روغن بسیار مفید به نام nigellone است.
این روغن دارای حاوی آنتی اکسیدان است و خواص ضد درد، ضد باکتری، ضد قارچ، ضد تشنج، آنتی هیستامین، ضد التهابی، ضد اسپاسمی و نیزقابلیت تقویت سیستم ایمنی بدن را دارد.
برای استفاده از سیاه دانه برای برطرف کردن التهاب سینوزیت میتوانید مقداری ازدانههای آن را در یک پارچه توری قرار دهید وسر آن را گره زده نزدیک بینی خود قرار دهید و بوی آن را استشمام کنید تا التهاب برطرف شود، عطری که از این دانهها پخش میشود میتواند مجاری تنفسی را باز و میکروبها و باکتریها را نابود کند.
مخلوط دانههای زیره سبز و سیاه دانه یا روغن این دانهها را در یک ظرف حاوی آب گرم ریخته و با استفاده از حوله بخور آب گرم دهید، بخور میتواند باعث ورود عطر این دانهها به درون مجاری تنفسی و رفع التهاب و میکروبهای آن شود.
مخاط داخل بینی بدن را در برابر ورود میکروب و غبار از راه بینی بیمه میکند. مخاط از آب، سلولها، نمکها، ماده بزاقی (گلیکوپروتئین) تشکیل میشود. مخاط با توجه به هر اندام بدن، نامهای متفاوتی مانند خلط سینه، بلغم و مخاط دارد.
مخاط بدون رنگ
مخاط عادی بدون رنگ، نسبتا ضخیم و چسبناک است که از این حیث بیشباهت به چسب نیست. اگر مخاط بینی شما بیرنگ باشد، بدان معنا خواهد بود که هیچ عفونت و آلودگی در بدنتان وجود ندارد. مادامی که مخاط بیرنگ زیاد در بدن تولید نشود، شما در سلامت کامل هستید. در غیر این صورت، اگر مخاط بیرنگ به شکل غیرعادی در بینی تولید میشود، پس احتمالا به چیزی آلرژی دارید که باید به پزشک مراجعه کنید.
مخاط سفید
دلیل اصلی مخاط سفید، مصرف بیش از حد لبنیات است. چربی موجود در محصولات لبنی موجب ضخیمتر شدن و چسبناکتر شدن مخاط شده که تنفس را هم دشوار میکند. اگر سرما خوردهاید و یا عفونت سینوسی دارید، کمتر لبنیات مصرف کنید تا راحتتر تنفس کنید. وجود مخاط سفید در بینی به تنهایی امر نگران کنندهای نیست.
زرد
دلیل زنگ زرد مخاط دو چیز است: وجود یک ویروس یا عفونت سینوسی در بدن. رنگ زرد کمرنگ یعنی اینکه بدن دارد با چیزی مثل سرماخوردگی مبارزه میکند.
سبز
رنگ سبز حاکی از عفونت قارچی یا باکتریایی است. رنگ سبز در واکنش گلبولهای سفید خون به آلودگیها و التهابها به وجود میآید. زمانی که گلبولهای سفید نابود شوند، رنگدانه سبز تولید میکنند که سرانجام با مخاط ترکیب شده و رنگ سبزی را تولید میکند. این رنگ به مرور تیرهتر میشود.
البته ممکن است مخاط داخل مجرای بینی گیر بیفتد و به تدریج باکتری و قارچ در آن بزرگ شود. احتمالا آنتی بیوتیک در چنین شرایطی به کمکتان بیاید. اگر مشکل از یک هفته بیشتر پایدار بود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
آبی
وجود یک باکتری به نام سودوموناس آئروژینوزا میتواند رنگ مخاط را آبی کند. این پدیده به ندرت اتفاق میافتد اما لازم است به پزشک مراجعه کنید.
نارنجی، قرمز، قرمز متمایل به قهوهای
خون موجب تغییر رنگ مخاط میشود. البته نیازی نیست نگران باشید زیرا میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. اگر در نهایت دیدید که میزان خون زیادی طی چند روز از بدنتان خارج میشود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
قهوهای
قهوهای یا قهوهای متمایل به قرمز معمولا برای افراد سیگاری است که در آن صورت باید مصرف سیگار را ابتدا کاهش و سپس ترک کرد.
سیاه، خاکستری
زندگی در شهرهای آلوده موجب تغییر رنگ مخاط بینی به سیاه و خاکستری میشود. وظیفه مخاط به دام انداختن غبار و ذرات دیگر در بینی و همچنین پیشگیری از ورود آن به بدن است. اگر در نزدیکی شما، حجم زیادی خاکستر، گرد و غبار، دود و مواد معلق دیگر در هوا وجود دارد، بینی سعی میکند آنها را به دام بیندازد.
بلغم صبحگاهی
اگر صبح زیاد سرفه میکنید و مخاط زیادی از دهانتان خارج میشود، احتمال دچار رفلکس اسید معده شدهاید. در این صورت حتما به پزشک مراجعه کنید.
روشهای رفع مشکل
چندین روش برای رفع حل این مشکل وجود دارد که در ادامه به برخی اشاره خواهیم کرد.
استفاده از اسپری بینی برای مرطوب نگه داشتن آن
افزاش مصرف مایعات
مصرف غذاهای مغذی حین بیماری؛ فراموش نکنید که بدن برای مبارزه به انرژی نیاز دارد.
مصرف مایعات گرم
مصرف دارو به تجویز پزشک
هر چیزی که سرفه میکنید را بیرون بیاورید و دوباره نخورید.
در آخر فراموش نکنید که رنگ عجیب مخاط بینی در مدت کوتاه مشکل زا نیست. تنها پس از زمانی نگران شوید که رنگ غیرعادی مخاط بینی چند روز ادامه داشته باشد.
درمان سینوزیت با عسل و تاثیر معجزه آسای آن
درمان معجزه آسای سینوزیت با سیاه دانه
Дексаметазон
Dexamethasone is a type of corticosteroid medication. It is used in the treatment of many conditions, including rheumatic problems, a number of skin diseases, severe allergies, asthma, chronic obstructive lung disease, croup, brain swelling, and along with antibiotics in tuberculosis. In adrenocortical insufficiency, it should be used together with a medication that has greater mineralocorticoid effects such as fludrocortisone. In preterm labor, it may be used to improve outcomes in the baby. It may be taken by mouth, as an injection into a muscle, or intravenously. The effects of dexamethasone are frequently seen within a day and last for about three days.
Цефтриаксон
Ceftriaxone, sold under the trade name Rocephin, is an antibiotic useful for the treatment of a number of bacterial infections. This includes middle ear infections, endocarditis, meningitis, pneumonia, bone and joint infections, intra-abdominal infections, skin infections, urinary tract infections, gonorrhea, and pelvic inflammatory disease. It is also sometimes used before surgery and following a bite wound to try to prevent infection. Ceftriaxone can be given by injection into a vein or into a muscle.
Budesonide (BUD), sold under the brand name Pulmicort among others, is a medication of the corticosteroid type. It is available as an inhaler, pill, nasal spray, and rectal forms The inhaled form is used in the long-term management of asthma and chronic obstructive pulmonary disease (COPD). The nasal spray is used for allergic rhinitis and nasal polyps. The pills in a delayed release form and rectal forms may be used for inflammatory bowel disease including Crohn's disease, ulcerative colitis and microscopic colitis.капли в нос Нафтизин (Naphthyzin)
капли в нос Чернушка посевная
سینوزیت مزمن و سینوزیت حاد دارای شناسهها و نشانههای مشابه میباشند، ولی سینوزیت حاد عبارت از عفونت گذرای سینوسها است و غالباً با سرما خوردگی همراه است. برای آن که سینوزیت مزمن تشخیص داده شود، باید حداقل دو مورد از شناسهها و نشانههای زیر وجود داشته باشد:
سایر شناسهها و نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
شناسهها و نشانههای سینوزیت مزمن شبیه سینوزیت حاد است به جز آتکه مدت زیادتری طول میکشد و غالباً سبب ایجاد خستگی قابل توجه میگردد. تب همچنانکه در سینوزیت حاد، در سینوزیت مزمن نیز از شناسههای رایج نیست.
پیش از ایجاد سینوزیت مزمن، ممکن است چندین رویداد سینوزیت حاد وجود داشته باشد که کمتر از 4 هفته طول کشیده باشد. ممکن است پزشک اولیه برای ارزیابی و درمان، بیمار را به متخصص آلرژی یا متخصص گوش و حلق بینی راهنمایی کند.
برنامه ملاقات با پزشک در صورت وجود هر یک از موارد زیر:
در صورتی که نشانههای موجود، شناسه عفونت وخیم باشند باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد:
علل شایع سینوزیت مزمن عبارتند از:
در صورت وجود هر یک از موارد زیر احتمال ایجاد سینوزیت مزمن یا راجعه ( بازگشت کننده ) افزایش مییابد:
عوارض سینوزیت مزمن عبارتند از:
در ملاقات با پزشک باید در انتظار معاینه کامل سینوسها بود. پزشک ممکن است چشمها، گوشها، بینی و گلو را نیز معاینه کند. باید برای پاسخ مشروح- به سوال در مورد نشانههای موجود آماده بود. پزشک ممکن است بخواهد بداند که:
آماده ساختن فهرستی از سوالات به بیمار کمک خواهد کرد تا وقت بیشتری در کنار پزشک باشد . در مورد سینوزیت مزمن، بعضی از سوالات اساسی که باید از پزشک پرسید عبارتند از:
هرگاه لازم بود میتوان سوالات دیگری از پزشک پرسید
آزمونها و تشخیص
برای جستجوی علت نشانههای موحود، پزشک به بررسی حساسیت به لمس یا دردناک بودن بینی یا گلو اقدام میکند. برای آسان تر شدن مشاهده درون راهگذرهای بینی، پزشک کارهای زیر را انجام میدهد:
هدف از درمان سینوزیت مزمن عبارتست از :
روشهای درمان برای تسکین نشانهها
برای کمک به تسکین نشانههای سینوزیت، ممکن است پزشک روشهای درمانی زیر را توصیه نماید:
آنتی بیوتیک
در صورتی که عفونت باکتریال، علت وجود سینوزیت باشد گاهی مصرف آنتی بیوتیک لازم است. اما معمولاً سینوزیت مزمن به علت عاملی غیر از باکتری ایجاد میشود و بنابر این مصرف آنتی بیوتیک کمکی نمیکند.
آنتی بیوتیکهای مورد استفاده در درمان سینوزیت مزمنی که به علت عفونت باکتریال ایجاد شده باشد عبارتند از آموکسی سیلین ( Amoxil) داکسی سیکلین یا داروی ترکیبی تریمتوپریم- سولفا متوکسازول. اگر عفونت از بین نرود یا در صورتی که سینوزیت عود کند، ممکن است پزشک از آنتی بیوتیک دیگری استفاده نماید.
در صورتی که پزشک آنتی بیوتیک تجویز نماید، لازم است، دارو به مدت کامل مورد استفاده قرار گیرد. معمولاً این دوره درمان 10 تا 14 روز بوده و یا حتی تا بهتر شدن نشانهها ادامه مییابد. اما در صورتی که زودتر از معمول، دارو قطع شود، ممکن است نشانهها رجعت کنند.
ایمونو تراپی
در صورتی که آلرژی در ایجاد سینوزیت سهیم باشد، استفاده از شاتهای آلرژی ( ایمنو تراپی) به کاهش واکنش بدن نسبت به آلرژنهای اختصاصی کمک کرده و مددی برای درمان بیماری خواهد بود.
جراحی
در مواردی که بیماری نسبت به درمان یا دارو مقاوم باشد، جراحی سینوس با آندوسکوپ، یکی دیگر از فرصتهای درمان است. برای انجام این رویه، پزشک از اندوسکوپ استفاده میکند که یک لوله باریک قابل انعطاف است که یک منبع نوانی دارد و در کند و کاو راهگذرهای سینوس مورد استفاده قرار میگیرد. سپس، بر حسب منبع انسداد، ممکن است پزشک از وسایل مختلفی برای برداشتن بافت یا تراشیدن پلیپی استفاده کند که سبب انسداد بینی شده است. در بعضی موارد برای برقراری زهکشی منفذ تنگ سینوس را گشاد میکنند.
با استفاده از اقدامات خود یاری زیر به رفع نشانههای سینوزیت کمک میکند:
برای کاهش احتمال خطر بروز سینوزیت مزمن باید اقدامات زیر انجام شود:
منبع: سینوزیت مزمن
عطسههای مکرر، آب آمدن از چشم، آبریزش بینی و سرفه پس از خوردن گوجه فرنگی نیز علائم قابل تشخیص حساسیت به گوجه فرنگی است. هیستامین منتشر شده در بدن موجب گشاد شدن رگهای خونی و همچنین افزایش نفوذپذیری عروقی میشود. در نتیجه، به از دست دادن تدریجی مایع درون بافتهای مختلف و عروق خونی کوچک، به خصوص رگهای واقع در بینی منجر میشود. ترشح مایع از عروق خونی چیزی است که موجب آبریزش بینی و آب آمدن از چشم در افراد دارای حساسیت به گوجه فرنگی میگردد.
سینوسها فضاهای خالی پراز هوا هستند که در قسمت جلو جمجمه در ضخامت استخوانهای سر و صورت قرار دارند. این فضاها با منفذی ظریف به داخل بینی راه پیدا میکند. سطح داخل آن از لایه نازک پوششی به نام مخاط مفروش شده است که به آن غشاء مخاطی میگوییم. این مخاط ترشحات نرم و چسبندهای به نام ترشحات مخاطی تولید میکنند تا مسیر بینی را مرطوب نگه داشته و ذرات ریز را بدام اندازد. عفونت یا التهاب مخاطهای پوشاننده این فضاها را سینوزیت میگویند.
انواع سینوسهای اطراف بینی
افراد بالغ، چهار جفت سینوس دارند. سینوسهای پیشانی که دردو طرف پیشانی و بالای چشمها در ضخامت استخوانهای پیشانی قرار دارند، سینوسهای فکی که در دوطرف زیر گونهها در ضخامت استخوانهای فک بالا قرار دارند، سینوسهای اتموئید یا پرویزنی که در پشت پل بینی و بین چشمها در ضخامت استخوانهای نزدیک گوشه داخلی چشم قرار دارند و سینوسهای اسفنوئید یا شب پرهای که در قسمت بالای بینی و پشت چشمها در ضخامت استخوان کف جمجمه قراردارند. در بالای سینوسهای اسفنوئید، غده هیپوفیز قرار دارد. سینوسهای اتموئید به دو بخش سینوسهای اتموئید پیشین و پسین تقسیم میشوند. نوزادان در بدو تولد، دو جفت سینوس دارند که به تدریج و طی رشد، دو جفت دیگر نیز پدیدار میشود. در برخی افراد ممکن است یک یا هر دو سینوس پیشانی تشکیل نشود. در ضمن ممکن است در موارد بسیار نادر، یکی از سینوسهای فکی تکامل نیابد. سینوسهایی که بیشتر از همه مورد توجه است، سینوسهای فکی است.
نقش سینوسها در بدن
غشای مخاطی پوشاننده سینوسها و بینی روزانه بیش از نیم لیتر مایع ترشح میکند. این مایع موجب مرطوب شدن سطح مجاری تنفسی میشود و همچنین هوای تنفسی را از ذرات ریز و میکروبها تصفیه میکند. متعادل کردن حرارت، تامین رطوبت هوای تنفسی، سبک کردن استخوانهای جمجمه، جلوگیری از انتقال ضربهها به عناصر داخل جمجمه، مشارکت در رشد صورت، تاثیر در کیفیت تشدید صدا و افزایش منطقه حساسه بویایی از دیگر اعمالی است که به سینوسها نسبت میدهند.
سینوزیت یا عفونت سینوسها
سینوزیت، ورم و التهاب مخاط پوشاننده سینوس در اثر عوامل مختلف است. در حالت عادی ترشحات داخل سینوسها به درون فضای بینی تخلیه میشود و در هنگام ابتلا به سرماخوردگی و یا حساسیت، و با تحریک توسط آلوده کنندههای محیطی سینوسها ملتهب شده و در تخلیه ترشحات خود دچار مشکل میشوند که این قضیه میتواند باعث احتقان و سپس عفونت سینوس شود. و بر خلاف سرماخوردگی و یا حساسیت، تشخیص و درمان سینوزیت با پزشک بوده و به آنتی بیوتیک نیاز دارد. تا هم عفونت درمان شده و هم از ایجاد عوارض بعدی جلوگیری شود. برای تشخیص سینوزیت ممکن است از عکس رادیولوژیک سینوسها و گاهی نمونه ترشحات سینوس برای آزمایش وجود باکتری در آن استفاده شود.
رابطه سینوسها با بافتهای اطراف
رابطه سینوسها با دندانها
ریشه دندانهای آسیای بالایی در سینوس فکی است، به همین دلیل، عفونت دندانهای آسیای بالا میتواند موجب چرکی شدن سینوس فکی شود و دندان درد ممکن است یکی از علایم سینوزیت حاد چرکی باشد.
رابطه سینوسها با چشمها
سه چهارم اطراف کاسه چشم را سینوسها اشغال کردهاند. سینوس پیشانی، سینوس فکی و سینوس اتموئید به ترتیب در قسمت بالا، پایین و دیواره داخلی کاسه چشم قرار دارند. اهمیت این موضوع از آن روست که عفونت سینوس میتواند به داخل چشم نفوذ کند. برای مثال یکی از عوارض سینوزیت در کودکان، ورم پلک یا قرمزی چشم است که باید درمان مناسب و زود هنگام صورت گیرد. سینوسهای اسفنوئید و اتموئید پسین در مجاورت عصب بینایی واقعاند، بنابراین ممکن است برخی از بیماریهای این دو سینوس روی بینایی تاثیر گذارد.
رابطه سینوسها با مغز
سینوسهای پیشانی، اتموئید و اسفنوئید در مجاورت کف حفره مغز قرار دارند، بنابراین سینوزیت یکی از علل آبسههای مغزی و مننژیت است.
رابطه سینوسها با چهره فرد
در برخی از افراد سینوسهای پیشانی بسیار گسترش یافتهاند و به پیشانی حالت برآمده میدهند؛ این مورد، طبیعی است. ممکن است سینوسهای فکی و استخوان فک بالا بطور کامل رشد نکرده باشند و به گونههای فرد حالت فرو رفته دهند. تجمع ترشحات غلیظ در سینوس پیشانی و اتموئید ممکن است در دراز مدت موجب جابجایی چشم یا بیرون زدگی آن شود.
رابطه سینوزیت و لوزه سوم
همانطور که سینوزیت سبب گرفتگی و ترشحات بینی میشود، لوزه سوم نیز علایم مشابهی را ایجاد میکند. در بسیاری از کودکان این دو مورد را به سختی میتوان از هم تمیز داد، اما معاینه دقیق پزشک میتواند علت اصلی را مشخص نماید. لوزه سوم با متوقف کردن خروج ترشحات چرکی از پشت بینی موجب تحریک لوزه سوم و تورم آن میشود. بنابراین هر دو :
- اثر متقابل برهم دارند.
- ممکن است علایم شان باهم اشتباه شود.
عواملی سبب بسته شدن منفذ سینوس
مهمترین علت بسته شدن منفذ سینوسها، سرماخوردگی و عفونتهای ویروسی حاد است که همانا شایعترین علت ایجاد کننده سینوزیت به شمار میرود. آلرژی یا حساسیت، به دلیل ایجاد تورم و انسداد مجرای سینوس، عامل مهم دیگر ابتلا به سینوزیت است. انحراف تیغه بینی، بزرگ شدن شاخکهای بینی، پولیپ، لوزه سوم، وجود اجسام خارجی در بینی و در موارد نادر تومورهای خوشخیم و بدخیم داخل بینی، همگی ممکن است با مسدود کردن راه خروج ترشحات از سینوس، ایجاد سینوزیت کنند.
nasal spray: اسپری به صورت افشانه است.
از ضد احتقان (گرفتگی) بینی، بدون نسخه استفاده کنید . ضد احتقانهای بدون نسخه در ۲ نوع زیر قابل خرید و استفاده هستند:
اسپریهای ضد احتقان: نفازولین، اوکسی متازولین، فنیل افرین
قرصهای ضد احتقان: فنیل نفرین، سودوافدرین
از اسپریهای ضد احتقان بیشتر از ۳ روز و از قرصهای آن بیشتر از ۷ روز استفاده نگردد.
گزنه : باعث کاهش هیستامین بدن
پای خر : بیشتر برای مشکلات پوستی استفاده میشود اما در این مورد نیز کاربرد دارد.
ریحان : به صورت بخور مصرف شود. ریحان میتواند باعث کاهش هیستامین بدن بشود.
1- بیماری ویروسی
بیماریهای ویروسی شایعترین علت تب در افراد بزرگسال هستند، مانند بیماری آنفلوآنزا. علائم بیماریهای ویروسی غیر از تب شامل آبریزش بینی، گلودرد، سرفه، گرفتگی صدا و درد عضلانی است. همچنین ویروسها باعث اسهال، استفراغ و دل درد میشوند. بیماریهای ویروسی با استفاده از آنتی بیوتیکها درمان نمیشوند.
2- بیماری باکتریایی
عفونتهای باکتریایی ایجادکننده تب، میتوانند روی هر کدام از اندامهای بدن تأثیر بگذارند. این بیماریها با آنتی بیوتیکها درمان میشوند.
مثلا عفونت مغز و نخاع باعث تب، سردرد، خشکی گردن و گیجی میشود. این عفونت میتواند باعث مننژیت یا عفونت پرده مغزی شود، لذا باید فورا به پزشک مراجعه کرد.
3- عفونت قارچی
عفونت قارچی در هر اندامی میتواند دیده شود. برای درمان این نوع عفونت، از داروهای ضد قارچ استفاده میشود.
تزریق برخی واکسنها مثل واکسن سهگانه یا ثلات (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه) و واکسن پنوموکوک (ذات الریه) باعث بروز تب در بدن میشود
4- تماس با حیوانات
برخی افرادی که با حیوانات سروکار دارند، در معرض آلودگی با باکتریهای نادری هستند که باعث تب میشوند. این باکتریها در چهارپایان اهلی، شیر و لبنیات غیرپاستوریزه و در ادرار حیوانات بیمار وجود دارد. در این نوع علاوه بر تب، سردرد، درد عضلات و مفاصل نیز دیده میشود.
5- مسافرت
هر کسی که مسافرت میکند خصوصا به خارج از کشور، میتواند در اثر غذاهای جدید، مسمومیتها، حشرات و بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن دچار تب شود.
6- داروها
برخی داروها مثل آنتی بیوتیکها، داروهای فشار خون بالا یا داروهای ضدتشنج میتوانند باعث افزایش دمای بدن شوند.
تزریق برخی واکسنها مثل واکسن سهگانه یا ثلات (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه) و واکسن پنوموکوک (ذات الریه) نیز باعث بروز تب در بدن میشوند.
7- لخته خون
گاهی اوقات یک لخته خون میتواند در ساق پا بوجود آید و باعث ورم و دردپا گردد. قسمتی از این لخته میتواند جدا شده و به ریهها برود (آمبولی ریه) و باعث درد قفسه سینه و سختی نفس کشیدن گردد. گاهی وقتها فرد به دلیل التهاب رگهای خونی دچار تب میشود. در این صورت باید سریعا به پزشک مراجعه کرد.
8- تومورهای بدخیم
سرطان هم میتواند باعث بروز تب شود. گاهی اوقات تومور، موادشیمیایی را میسازد که باعث بروز تب در خودشان میشوند. گاهی وقتها تومور، عفونت میکند. تومورهای مغز میتوانند از تنظیم دمای بدن توسط هیپوتالاموس (ترموستات بدن) جلوگیری کنند و باعث تب شوند.
بسیاری از داروهایی که بیماران سرطانی استفاده میکنند، باعث تب میشوند. در نهایت سیستم ایمنی در بدن بیماران سرطانی ضعیف میشود، در نتیجه در معرض ابتلا به عفونتهای مختلف قرار میگیرند.
9- عوامل محیطی
گاهی وقتها وقتی بدن بیش از حد گرم میشود، دمای بدن خیلی بالا میرود. افزایش دمای بدن در اینگونه مواقع را هیپرترمیا میگویند.
این شرایط در اثر ورزش شدید یا در اثر بودن در آبوهوای گرم و مرطوب ایجاد میشود. شیوه درمان هیپرترمیا با سایر علل ایجادکننده تب متفاوت است. این یک حالت اورژانسی است و فرد دچار هیپرترمیا باید سریعا خنک شود.
گرمازدگی و آفتاب سوختگی شدید نیز باعث بروز تب میشوند.
10- بیماریهای التهابی
برخی بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید (التهاب مفاصل) نیز باعث بروز تب میگردند.
نباید: اگر میتوانید با هواپیما سفر نکنید. وقتیکه مبتلا به سینوزیت هستید، اگر با هواپیما سفر کنید احتمال ابتلا به گوشدرد و دیگر عوارض بیشتر میشود. باوجوداین، اگر عدم استفاده از هواپیما برای شما مقدور نیست، پس از بلند شدن هواپیما (تا زمانی که هواپیما در حالت افقی در هوا قرار میگیرد) و پیش از فرود آمدن هواپیما (از زمانی که هواپیما شروع به فرود آمدن میکند) خمیازه بکشید و عمل بلع را انجام دهید. این کار به باز نگهداشتن مجاریای کمک میکند که از گلو تا گوشهای شما امتداد دارند. یک روش دیگر این است که پرههای بینیتان را بگیرید و سوراخهای بینیتان را ببندید. بعد دهان خود را ببندید و به آرامی درون بینی بدمید.
به اوج رساندن انسولین به وسیله افزایش آب میوه یا دکستروز به نوشیدنی بعد از تمرین تان (تقریباً ۶۰ گرم کربوهیدرات را به ۲۰ الی ۲۵ گرم پروتئین بیفزایید) میتواند انسولین را به اوج برساند و منجر به حفظ عملکرد تیروئید و سطوح هورمونی شود.
به مصرف جلبک و سایر گیاهان دریایی بپردازید. این گیاهان با عملکرد مطلوب تیروئید در ارتباط هستند.
به مصرف ماهی آبهای سرد بپردازید. قزل آلا، شاه ماهی، ساردین و تن شامل مواد معدنی و سایر مواد مغذی هستند که به صورت معمول یا به اندازه کافی در رژیم غذایی پیدا نمیشود. آنها به عملکرد تیروئید کمک میکنند.
از مکملهایی استفاده کنید که به حمایت از عملکرد معمولی تیروئید میپردازند و به حفظ سطوح مناسب در طی دوران رژیم کمک میکنند. بهترین مکملهایی که به توسعه عملکرد تیروئید کمک میکنند عبارتاند از ال ـ کارنتین، تری گلیسریدها، کرومیوم، جینسینگ، سلنیوم، ید و روی میباشند.
هشت ماده غذایی که ۹۰ درصد از کل آلرژیهای غذایی را به خود اختصاص میدهند، عبارتند از:
شیر
تخم مرغ
بادام زمینی
آجیلها
ماهی
صدف
گندم
سویا
۱. مرکبات
اکثر افراد به محض این که سرما میخورند به سراغ ویتامین C (ویتامین ث) میروند. ویتامین C سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. عقیده بر این است که ویتامین C باعث افزایش تولید گلبولهای سفید خون میشود. گلبول سفید کلید مبارزه با عفونت در بدن است. در ادامه میتوانید فهرستی از پرطرفدارترین مرکبات را مشاهده کنید.
گریپفروت
پرتقال
نارنگی
لیمو شیرین
لیمو ترش
نارنگی یافا
به دلیل اینکه بدن ما توانایی تولید و ذخیره ویتامین C را ندارد، ما به طور روزانه به مصرف میوهها و سبزیجات دارای ویتامین C احتیاج داریم. تقریبا تمام مرکبات دارای میزان زیادی ویتامین C هستند. با این همه تنوع در مرکبات، کار سختی نیست که هر روز کمی آب لیمو به غذا اضافه کنیم یا چند پر پرتقال بخوریم.
۲. فلفل دلمهای قرمز
اگر فکر میکنید مرکبات بیشترین میزان ویتامین C را بین تمام میوهها و سبزیجات دارند، اشتباه میکنید. هر گرم فلفل دلمهای قرمز، دو برابر هر گرم مرکبات ویتامین C دارد. فلفل دلمهای قرمز همچنین از منابع غنی بتاکاروتن (پیشساز ویتامین A) است. ویتامین C علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن میتواند به سلامت پوست هم کمک کند. بتاکاروتن برای سلامت پوست و چشمها مفید است.
۳. کلم بروکلی
کلم بروکلی سرشار از انواع ویتامین و مواد معدنی است. ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E به همراه میزان زیادی آنتیاکسیدان و فیبر، بروکلی را به یکی از سالمترین سبزیجاتی تبدیل کرده است که میتوانید به برنامه غذایی خود اضافه کنید. برای حفظ خواص بروکلی بهتر است این سبزی تا جای ممکن کم پخته شود؛ چه بهتر که آن را به صورت خام مصرف کنید.
۴. سیر
سیر تقریبا در غذاهای اکثر نقاط جهان استفاده میشود. سیر غذا را مزهدار میکند و برای سلامتی لازم است. تمدنهای اولیه به خواص سیر در مبارزه با عفونت پی برده بودند. بر اساس تحقیقات، سیر همچنین فشار خون را پایین میآورد و روند سخت شدن جدارهی عروق را کند میکند. به نظر میرسد خواص سیر برای تقویت سیستم ایمنی بدن ناشی از داشتن مقادیر زیادی ترکیبات حاوی گوگرد مانند آلیسین (Allicin) باشد.
۵. زنجبیل
زنجبیل یا زنجفیل یکی دیگر از گیاهانی است که خیلی از افراد هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا به سراغ آن میروند. زنجبیل میتواند به کاهش التهاب کمک کند و با این کار باعث کاهش گلودرد و دیگر علائم التهابی بیماری شود. زنجبیل همچنین میتواند به کاهش تهوع و استفراغ کمک کند. با این که از زنجبیل در بسیاری از شیرینیها استفاده میشود، این گیاه طعم تندی دارد که به دلیل وجود ترکیبی به نام جینجرول (Gingerol) است؛ این ماده از نظر شیمیایی همخانوادهی ماده موثر فلفل تند یعنی کپسایسین (Capsaicin) محسوب میشود. بر اساس تحقیقاتی که روی حیوانات انجام شده است، این گیاه میتواند به کاهش دردهای مزمن و همچنینن کاهش کلسترول کمک کند.
۶. اسفناج
اسفناج به این دلیل در این لیست قرار گرفته است که نهتنها میزان زیادی ویتامین C دارد، بلکه سرشار از آنتیاکسیدان و مواد معدنی است که میتوانند قدرت مبارزه با عفونت را در سیستم ایمنی بدن تقویت کنند. مانند بروکلی، بهتر است اسفناج هم با کمترین میزان پخت یا به صورت خام مصرف شود. مواد غذایی مفید اسفناج در اثر پخت طولانی از بین میروند. البته مقدار کمی پخت، ویتامین A موجود در اسفناج را افزایش میدهد و کمک میکند مواد غذایی مفید دیگر آن نیز از اگزالیک اسید جدا شوند.
۷. ماست
ماستهایی مانند ماست یونانی و ماست کفیر، سیستم ایمنی را تحریک میکنند تا با بیماریها مبارزه کند. همیشه سعی کنید ماست را ساده و به تنهایی مصرف کنید. بهتر است به جای مصرف ماستهای طعمدار کارخانهای، خودتان ماست را با استفاده از میوهها و سبزیجات تازه طعمدار کنید.
ماست همچنین میتواند منبع خوبی برای ویتامین D باشد. برا این منظور ماستی را انتخاب کنید که عبارت «غنی شده با ویتامین D» روی برچسب آن نوشته شده است. ویتامین D به تنظیم سیستم ایمنی بدن کمک میکند و میتواند با تقویت سیستم ایمنی بدن از شما در برابر بیماریهای مختلف محافظت کند.
۸. بادام
وقتی قرار به مبارزه و جلوگیری از سرماخوردگی باشد، ویتامین E بعد از ویتامین C قرار میگیرد. ویتامین E کلید سیستم ایمنی سالم است. این ویتامین جزو ویتامینهای قابل حل در چربی است؛ به این معنی که برای جذب نیاز به چربی دارد. مغزهایی مانند بادام شیرین، سرشار از ویتامین و چربیهای مفید هستند. نصف فنجان بادام شیرین، برابر با ۴۶ عدد بادام کامل، تقریبا ۱۰۰ درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین E را برآورده میکند.
۹. زردچوبه
ممکن است زردچوبه را به عنوان ترکیب اصلی بسیاری از ادویهها بشناسید. اما این ماده سالهاست که به عنوان یک ضدالتهاب قوی برای درمان رماتیسم مفصلی (Arthritis Rheumatoid) و آرتروز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین تحقیقات نشان داده است میزان مناسبی از کورکمین که ماده اصلی موجود در ترکیبات زردچوبه است، میتواند آسیب عضلات بر اثر ورزش را ترمیم کند.
۱۰. چای سبز
چای سیاه و چای سبز هر دو فلاونوید (Flavonoid) دارند که نوعی آنتیاکسیدان است. علاوه بر این چای سبز مقادیری زیادی اپیگالوکتشین گالات (epigallocatechin gallate) یا EGCG دارد که یک آنتیاکسیدان قوی دیگر است. EGCG باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. عملیات تخمیر در تولید چای سیاه میزان زیادی از EGCG را از بین میبرد. در حالی که چای سبز به دلیل عبور نکردن از مراحل تخمیر، EGCG خود را حفظ میکند.
چای سبز همچنین منبع خوبی برای یک اسید آمینه به نام L-theanine است که میتواند به تولید ترکیبات موثر برای مبارزه با میکروبها در سلولهای لنفوسیت تی کمک کند.
۱۱. پاپایا
پاپایا یکی دیگر از میوههای سرشار از ویتامین C است. یک عدد میوه پاپایا برابر با ۲۲۴ درصد از نیاز روزانه بدن ما ویتامین C دارد. این میوه همچنین حاوی گروهی از آنزیمهای هضم به نام «پاپاین» است که خواص ضد التهابی دارند. میوه پاپایا میزان مطلوبی پتاسیم، انواع ویتامین B و فولات دارد که هر کدام برای سلامت کلی بدن بسیار مفید هستند.
۱۲. کیوی
میوه کیوی هم مانند پاپایا، به طور طبیعی میزان زیادی ترکیبات مفید شامل فولات، پتاسیم، ویتامین K و ویتامین C دارد. ویتامین C موجود در کیوی سلولهای سفید را تقویت میکند تا با هرگونه عفونت مبارزه کنند، درحالی که دیگر ترکیبات مفید کیوی، در حفظ عملکرد صحیح سایر بخشهای بدن موثرند.
۱۳. ماکیان
مرغ پخته
وقتی مریض هستید، سوپ مرغ تنها نقش یک غذای رژیمی با تاثیر تلقینی را ندارد. گوشت ماکیان نه تنها به بهبود علائم سرماخوردگی کمک میکند، بلکه همچنین میتواند در جلوگیری از بیماری هم موثر باشد. ماکیان مانند مرغ و بوقلمون سرشار از ویتامین B6 هستند. حدود ۸۵ گرم گوشت بوقلمون یا مرغ برای تامین ۴۰ تا ۵۰ درصد از نیاز روزانهی بدن شما به ویتامین B6 کافی است.
ویتامین B6 نقش مهمی در بسیاری از واکنشهای شیمیایی بدن ما دارد. این ویتامین همچنین برای تشکیل سلولهای قرمز خون جدید و سالم بسیار مهم است. آب گوشت یا سوپی که با پختن استخوان مرغ تهیه میشود، حاوی ژلاتین، کندروایتین و مواد مفید دیگری است که برای التیام دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفیدند.
۱۴. تخم آفتابگردان
مغز تخم آفتابگردان سرشار از مواد مغذی شامل فسفر، منیزیم و ویتامین B6 است. این دانهها همچنین به طرز شگفتانگیزی از ویتامین E سرشارند و میتوانند تا ۸۲ درصد از نیاز روزانه بدن ما را تنها با مصرف یک چهارم فنجان در روز تامین کنند.
ویتامین E یک آنتیاکسیدان قدرتمند و در فرایند تنظیم عملکرد سیستم ایمنی بدن مهم است. آووکادو و سبزیجاتی با برگهای سبز تیره از جمله دیگر خوراکیهایی هستند که میزان زیادی ویتامین E دارند.
۱۵. میگو
میگو از جمله غذاهای دریایی است که حاوی مقدار زیادی زینک (روی) است. در بسیاری از مواقع زینک به اندازه دیگر ویتامینها مورد توجه قرار نمیگیرد اما برای تقویت سیستم ایمنی بدن به آن احتیاج داریم. البته به یاد داشته باشید که شما بیشتر از میزان توصیه شده در روز به زینک احتیاج ندارید. برای آقایان و خانمهای بالغ به ترتیب ۱۱ و ۸ میلیگرم زینک در روز توصیه شده است. مصرف بیش از حد زینک باعث مختل شدن سیستم ایمنی بدن میشود.
- ویتامین C: این ویتامین که به نام اسید اسکوربیک نیز شناخته میشود، نوعی ویتامین محلول در آب است که باعث تحریک تولید و عملکرد سلولهای ایمنی برای مبارزه با میکروبها میشود. از منابع سرشار از ویتامین C میتوان به پرتقال، پاپایا، کلم بروکلی و توت فرنگی اشاره کرد.
- ویتامین D: این ویتامین به عنوان عاملی مهم در سلامت سیستم ایمنی شناخته شده است. مطالعات بیشماری ارتباط سطح پایین ویتامین D را با افزایش خطر ابتلا به آنفلوآنزا نشان داده است. سلولهای گیرنده ویتامین D روی سلولهای ایمنی یافت میشوند که در آنها ویتامین D با کاهش سطح پروتئینهای التهابی و افزایش پروتئینهای ضد میکروبی که میکروبهای مهاجم را تخریب میکنند به سیستم ایمنی بدن کمک میکند. از منابع غنی از ویتامین D میتوان از ماهی قزل آلا، ماهی تن، جگر گاو و زرده تخم مرغ یاد کرد.
- روی: "روی" یک ماده معدنی ضروری است که به دلیل نقش آن در تقویت سیستم ایمنی بدن با افزایش تولید گلبولهای سفید برای کمک به مبارزه با عفونتها شناخته شده است. برخی منابع سرشار از عنصر روی شامل مرغ، قارچ، بادام هندی و تخم کدو میشود.
- سیر: در طول تاریخ سیر به عنوان مادهای خوراکی که با عفونت ناشی از باکتریها و ویروسها مبارزه میکند، شناخته شده است. آلیسین، یکی از مواد مغذی محرک ایمنی موجود در سیر است که هنگام بریدن، ریز کردن یا خرد کردن حبههای سیر آزاد میشود. سیر همچنین باعث تحریک فعالیت سلولهای سیستم ایمنی بدن میشود که ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوآنزا را از بین میبرند.
- مخروط سانان: تحقیقات نشان میدهد که مخروط سانان نظیر خانواده کاسنی که در طب سنتی مصرف دارند، میزان گلبولهای سفید خون را برای مبارزه با عفونتها افزایش میدهند. با این حال دو مطالعه دیگر که توسط مرکز ملی طب مکمل و جایگزین مستقر در ایالات متحده آمریکا صورت گرفته، نشان دادهاند که مخروط سانان به بهبود سرماخوردگی در کودکان و بزرگسالان کمکی نمیکند.
- بتا گلوکان مخمر: بتا گلوکان مخمر به عنوان یکی از قویترین مواد مغذی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، تنها نوع از بتا گلوکانها است که قادر به فعال کردن نوتروفیلها و تحریک آنها به مبارزه علیه عوامل بیماریزا در بدن است. بدون این ماده، سلولهای ایمنی بدن ما کند باقی میمانند
دوره کمون یا نهفتگی یا اینکوباسیون (به انگلیسی: Incubation) در یک بیماری، به دوره و مدتزمان ورود عامل بیماریزا (اعم از باکتری، ویروس و غیره) به بدن تا ظهور نشانهٔ بیماری (سمپتوم) و علائم بیماری گفته میشود.
دورهٔ کمون برای هر بیماری، یک دورهٔ مشخص (هرچند با کمی تفاوت در افراد) است و بسته به نوع بیماری متفاوت خواهد بود. میتواند از چند ساعت یا چند روز مانند سرماخوردگی یا سرخک(۱۰ تا ۱۲ روز) باشد یا حتی به چند سال نیز برسد؛ مانند بیماریهای ایدز و جذام.
دوره کمون برخی بیماریها در جدول زیر آمدهاست.
بیماری | بین | |
سلولیت ایجاد شده با پاستورلا مولتوسیدا | ۰ | ۱ روز |
آبله مرغان | ۱۴ روز | ۱۶ روز |
وبا | نیم روز | ۴روز نیم |
Erythema infectiosum (Fifth disease) | ۱۳ روز | ۱۸ روز |
آنفلوانزا | ۱ روز | ۳ روز |
سرماخوردگی | ۱ روز | ۳ روز |
تب دنگی | ۳ روز | ۱۴ روز |
ابولا | ۲ روز | ۲۱ روز |
Roseola | ۵ روز | ۱۵ روز |
HIV | ۲ هفته | ۳ ماه |
مونونوکلئوز (glandular fever) | ۲۸ روز | ۴۲ روز |
Kuru disease | ۱۰ سال، ۳ ماه | ۱۳ سال، ۲ ماه |
Marburg | ۵ روز | ۱۰ روز |
سرخک | ۹ روز | ۱۲ روز |
اوریون | ۱۴ روز | ۱۸ روز |
Norovirus | ۱ روز | ۲ روز |
سیاهسرفه (whooping cough) | ۷ روز | ۱۴ روز |
Polio | ۷ روز | ۱۴ روز |
Rocky Mountain spotted fever | ۲ روز | ۱۴ روز |
سرخجه (German measles) | ۱۴ روز | ۲۱ روز |
مخملک | ۱ روز | ۴ روز |
SARS | ۱ روز | ۱۰ روز |
آبله | ۷ روز | ۱۷ روز |
کزاز | ۷ روز | ۲۱ روز |
خوراکیهای مضر برای سیستم ایمنی بدن و عامل عدم بهبودی سریع بیماریها:
غذاهای سرخ شده: این دسته از غذاهای علاوه بر این که روغنهای ناسالم عمرتان را کوتاه میکند علاوه بر آن موجب مسدود شدن شریانهای قلبی و افزایش کلسترول بد نیز میشود. همچنین التهابات درونی بدنتان را دیرتر بهبود میبخشد.
گوشت قرمز: هنگامی که بدنتان دارای یک ویروس، باکتری و بیماری خاصی است، هنگامی که گوشت قرمز مصرف میکنید التهابی را در بدنتان بوجود آورده که باعث میشود، بدن دیگر نتواند با بیماری و باکتری مبارزه کند. همچنین تحقیقات نشان داده است هنگام درگیری با عارضهای گوشت قرمز سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند و بیماری تان دیرتر درمان میشود.
سودا: آب گازدار یا آب کربناته آبی است که در آن کربن دی اکسید، تحت فشار حل شده باشد. آب گازدار یکی از مواد اولیه برای ساخت نوشابههای گازدار است. حتی اگر شکر و سایر شیرینیها را که سلولها برای مقابله با باکتری ضعیف میکند، نادیده بگیریم سودا اسید فسفریک بالایی دارد که که منابع منیزیوم و کلسیم بدن را خالی میکند. این نوشیدنی ارزش غذایی بالایی ندارد، شما مواد مغذی را در حالی از زندگی روزمره خود حذف میکنید که جایگزین مناسبی برای آن ندارید و به جایش سودا مصرف میکنید.
لبنیات: محصولات لبنی حاوی کازئین هستند که برای هضم، نیازمند معدهای قوی است. در طول بیماری معده عمل هضم و جذب را به کندی انجام میدهد و ممکن است پسماندههای غذا و ذرات هضم نشده در بدن فساد ایجاد کند و بیماری تان تشدید پیدا نمایند.
ذرت: خوراکی است که به سختی هضم میشود و همان طور که گفتیم در طول بیماری سیستم گوارش به خوبی کار نمیکند و ممکن است در صورت مصرف این دسته از خوراکیهای دیر هضم بیماری تان شدیدتر شود و علاوه بر آن مشکلات گوارشی نیز برایتان نیز دردسر ساز گردد.
گلوتن:پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار موجود است و آن دسته از خوراکیهایی است به سختی هضم میشوند. مصرف غذاهای حاوی گلوتن تنها باعث افزایش تولید مخاط گوارشی شده که خود از مبارزه با بیماریها جلوگیری میکند .
سویا:سطح سدیم در این خوراکی بسیار بالاست و آب بدنتان را تحت تاثیر قرار میدهد پس اگر بیمار هستند و بدن ضعیفی دارید در طول بیماری دور سویا را خط بکشید.
سوسیس و کالباس(غذاهای فراوری شده): این دسته از خوراکیها در هنگام سلامتی کامل هم برای بدن مضر است. اگر در زمان ابتلا به بیماری به سراغ این نوع از غذاها بروید بیماری تان تا مدتهای زیادی مهمانتان خواهد بود. به دلیل داشتن نمک فراوان در این خوراکیها سردرد ناشی از بیماری افزایش پیدا کرده و به تدریج تهوع و استفراغ به سراغتان میآید.
گلوتامات منوسدیم(MSG):یک افزودنی معمول در برخی از مواد غذایی است که عطر و طعم آن را افزایش میدهد. در طول بیماری با مصرف مواد غذایی حاوی MSG علائمی چون سردرد، سفتی عضلات، ضعف و گرگفتگی همراه بیماری تان ظاهر میشود. همچنین فشار خون بالا و افزایش وزن دو عیب دیگر این دسته از افزودنیهاست.
کرونا ویروس یا NCOVID-19، نسل جدیدی از ویروس کرونا است. تا قبل از یک دهه گذشته، ویروسی ساده و کم تهاجم بود. تا اینکه در 2003، جهش پیدا کرد و تبدیل به سارس شد. بیماری حاد تنفسی که با ابتلا 8000 نفر و با مرگ و میر 800 نفر (یعنی نرخ مرگ و میر حدود 10درصدی) یکی از جلوههای جدید این ویروس بود.
این ویروس در سال 2012، در شکل ویروس مرس بروز پیدا کرد. در آن سال 573 نفر به مرس مبتلا شدند و 105 نفر از آنها جان باختند. یعنی تقریبا نرخ مرگ و میر حدود 18درصد.
اگر قرار بود ویروس کرونا با همین ضریب رشد پیشرفت کند، امروز باید شاهد ویروسی به مراتب مرگبارتر از مرس میبودیم که که بیش از 25درصد مبتلایان به آن جان میباختند. تفاوت آن با ویروس آنفولانزای H1N1 و سایر انواع کروناویروسها متمایز کرده است، رشد سریع و شدت اپیدمی این ویروس است؛ نه خطر مرگ و میر مبتلایان به آن.
گروههای خطرناک در مواجهه با کرونا ویروس
اولین و مهمترین توصیه بهداشتی این است که دستانتان را مرتب با آب و صابون بشویید و ضدعفونی کنید. اگر به مواد شوینده دسترسی ندارید یا از بهداشتی مواد شوینده بین جادهای اطمینان ندارید حتما با ژل ضدعفونی کننده و یا الکل، دستتان را ضدعفونی کنید. پد الکلی، ژل ضدعفونی کننده و دستمال مرطوب از اوجب واجبات در سفر است. یادتان نرود که حتما با خودتان داشته باشید.
سعی کنید در مکانهای عمومی و شلوغ تردد نکنید. فاصله خودتان را با دیگران حفظ کنید و اگر دیدید کسی به علایم سرماخوردگی یا کرونا مبتلا بود حتما حتما حداقل یک متر از او فاصه بگیرید.
به اشیایی که در مکانهای عمومی وجود دارند دست نزنید. میله اتوبوس، صندلی وسایل نقلیه عمومی، در و دیوار و هرچیزی که احتمال میدهید پتانسیل آلودگی داشته باشد جزو این لیست به حساب میآید.
حتی اشیا و وسایل خودروی شخصیتان را هم روزی چندبار ضدعفونی و استریل کنید. سعی کنید دستکش یکبار مصرف همراهتان باشد تا در مواقع لازم از آن استفاده کنید.
یک توصیه مهم! همراه خودتان موادغذایی خشک و غذای خانگی به همراه داشته باشید تا مجبور نشوید که برای غذاخوردن در رستورانهای بین راهی توقف کنید. اگر مجبور شدید که به هر دلیلی از رستورانهای بین راهی غذا تهیه کنید، حتما از سلامت و پاکیزگی رستوران مطمئن شوید.
بههیچ وجه وقتی دستتان ضدعفونی نشده است، آن را به چشمها، دهان یا بینیتان نزنید.
انتقال اصلی ویروس کرونا از راه مخاطهای داخلی بدن و قطرات تنفسی است. پس اگر سرفه یا عطسه میکنید، قسمت داخلی آرنجتان را جلوی دهانتان بگیرید و حتما از کسانی که سرفه یا عطسه میکنند فاصله بگیرید.
نکات ایمنی در سفرهای ضروری:
افزایش ایمنی بدن:
علائم کرونا:
داروهای درمانی کرونا
الکل طبی که حاوی اتانول است، بی رنگ و با بوی تند بوده و مخصوص ضدعفونی و تزریقات است، اما الکل صنعتی که حاوی متانول است، نارنجی یا زرد است و مصارف صنعتی و شیمیایی دارد. متانول سمی بوده و میتواند منجر به کوری و آسیبهای عصبی شود.
درمان سینوزیت | روشهای درمان فوری و قطعی سینوزیت - دکتر رزیتا جعفری
https://medapteka.by/categ/medtech/apparati_fizioterapii.html
https://medprostor.by/product/ustroystvo_lokalnoy_kompleksnoy_terapii_multilor.html
https://catalog.onliner.by/physical_therapy/elamed/multilor3
https://giz.by/catalog/tekhnika-dlya-zdorovya/fizioterapiya/apparaty-svetoterapii/lampa-infrakrasnykh-luchey-il21/