سفرنامه نویسی سبکی از نوشتن خاطرات است که در کنار نوشتن اتفاقها و حوادث به طور ساده میتوان به شرح نکات جفرافیایی، اقتصادی و اجتماعی مناطق دیده شده پرداخت. علاوه بر آن میتوان در سفرنامهها از تجربههای خوب و بد سفر نوشت و حتی به نرخ هتل، هواپیما و یا حتی رستوران اشاره کرد چرا که از این طریق افرادی که قصد سفر به آن محل را دارند با توجه به نکات ذکر شده در این سفرنامه به برنامه ریزی سفر خود میپردازند. این نکات میتوان به دیگر مسافران و گردشگران کمک کند تا تجربههای تلخ تکرار نشوند و در عین حال لذت سفر افزایش پیدا کند.
سفرنامه این قابلیت را دارد که خواننده حس نماید که در سفر همراه مسافر است، انتخاب عنوان برای کل سفرنامه و هر قسمت از جذابیت را به سفرنامه هدیه خواهد داد، ماجراها و یادداشتبرداری به بخشی از خودِ سفر تبدیل بشه.
۱) سعی شود طبیعی نوشته شود.
۲) جهت گیری و زاویه دید را در ضمن متن ارایه شود.
۳) تا جایی که میتونی از توصیفات بصری استفاده کن. نکته اینجاست که خواننده نمیدونه تو کجایی. بنابراین تا جایی که ممکنه محیط رو خوب و واضح توصیف کن. به یه چیز نگید «زیبا» یا «عالی». آخه این یعنی چی؟ یه جوری توصیف کن انگار داری برای یک نابینا توصیفش میکنی. اینکه بگی یک ساختمونِ «قدیمی» بود که کافی نیست. رنگها رو توصیف کن، اینکه نمای ساختمون یه جاهایی کنده شده بود، اینکه پنجرهها حکاکی استادانهای داشت و اون خانم پیری که طبقهی دوم روی بالکن نشسته بود و داشت سیگار میکشید. بین نوشتهی پر از جزئیات، مفصل، مهیج و رنگارنگ و نوشتهی خودنما و چرندپرند مرز باریکیه. ولی بهتره اگه قراره چیزی بنویسی به سمت نوشتهی مفصل و چرندپرند تمایل داشته باشه تا به سمت خالی و بدون توصیفات. فکر کنم خودم هم باید روی این قضیه بیشتر کار کنم.
۴) سفرنامه باید مطالبی بیشتر از دانشنامهها همچون ویکی پدیا را منتقل نماید. سعی شود زاویه دیدها متفاوت گردد.
۵) نقل قول کردن از بقیه به داستانتون جون میده. در مورد نقلقولها دقیق باش و اونا رو خوب توصیف کن. لحنشون هم توصیف کن طوری که انگار کنارتون نشستیم.
۶) اگه میخوای یه سفرنامهی طولانی بنویسی، متن رو قوی و جذاب شروع کن. لپ مطلب رو توی همون خطهای اول داستان بگو. اینکه از خونه راه افتادی به سمت ایستگاه قطار خیلی شروع جذابی نیست. نکتهی اصلی سفر و داستان رو بگو، یه چیزی که توجه خواننده رو جلب کنه و باعث بشه تا آخرش بمونه و بخونه.
۷) بهترین قسمتها، قصهها و توصیفات رو گلچین کن. اونایی رو انتخاب کن که به بهترین نحو ممکن داستان و مقصودت رو روایت میکنن.
۸) اول شخص مفرد و گذشتهی ساده نوشته شود.
۹) سفرنامه اگر همراه با عکس یا صوت و تصویر باشد جذاب تر خواهد بود.
۱۰) نوشتن روزانه حداقل یک پاراگراف موجب میشود که وقایع به صورت دقیق تر ثبت گردد و اینکه ممارست روزانه باعث پیشرفت خواهد شد.
1 – اقامت
2 – حمل و نقل
3 – جاذبهها و مکانهای گردشگری
4 – فرهنگ و آداب و رسوم
5- گردشگری غذا
6 – بازار و خرید و سوغات
7 – خاطرات، تجربیات و اتفاقات جالب
اهداف سفرنامه :
1 - اقامت
اسم محل اقامت ؟
خیابان محل اقامت ؟
خدمات ( نحوه برخورد پرسنل، بهداشت و ...؟)
قیمت ؟
کیفیت ؟
ترانسفر هتل ؟
2 – حمل و نقل :
نوع وسیله نقلیه ( وسیله نقلیه عمومی، تاکسی، اتوبوس، هواپیما و ...؟)
نوع مسیر ( هوایی؟ دریایی؟ زمینی؟ )
قیمت ؟
مدت زمان طول سفر؟ ( مدت زمانی که طول کشید تا با وسیله نقلیهای که سفر کرده اید به مقصد برسید ؟ )
3 - جاذبهها و مکانهای گردشگری:
نام مکانها و جاذبههای گردشگری؟
آدرس مکانها و جاذبههای گردشگری؟
ورودی ( قیمت بلیط) مکانها و جاذبههای گردشگری؟
ساعات کار مکانها و جاذبههای گردشگری ؟
زمان پیشنهادی رفتن به مکان یا جاذبه گردشگری ؟
4 - گردشگری غذا :
معرفی رستوران و فست فود ؟
موقعیت مکانی ؟
کیفیت و قیمت غذا ؟
توضیح درباره غذایی که خوردید؟ ( محتویات غذا ؟ مزه و طعم غذا ؟ تزئین غذا ؟ )
منو غذای رستوران و فست فود به همراه قیمت ؟
نحوه پخت غذا و دکوراسیون رستوران و فست فود ؟
5 - فرهنگ و آداب و رسوم :
نام فستیوال، جشنها، مراسم، آداب و رسوم هر شهر؟
زمان برگزاری مراسم ( فستیوال، جشن و...؟)
توضیح درباره چگونگی برگزاری مراسم ؟
توضیح درباره فرهنگ و آداب و رسوم ؟
هنر و صنایع دستی ؟
6 - بازار و خرید و سوغات :
اسم بازار یا پاساژ؟
قیمت اجناس ؟
کالاهای بورس شهر ؟
کیفیت کالا؟
توضیح درباره تخفیف کالاها ؟
فرهنگ تخفیف دادن و چانه زدن دارند ؟ (توضیح دهید )
7 - خاطرات، تجربیات و اتفاقات جالب :
خاطرات و تجربهها و اتفاقات جالبی را که احساس میکنید نوشتن آن میتواند جالب باشد و به تجربیات و دانستههای دیگران کمک کند
چگونه سفرنامهای کامل و بی نقص بنویسیم؟
سیناپرس: انسان با سفر کردن حس خوش آیندی را به دست میآورده و میتواند این حس را با نوشتن ماندگار کند. در سفر انسان با زندگیهای دیگر، فرهنگها و آئینهای مختلف آشنا میشود و میتواند یک دوره کوتاه متفاوت از زندگی روزمره خود را تجربه کند.
با کارها و روشهای متفاوت میتوان سفر به جاهای دور و نزدیک را که همراه با به دست آوردن تجربههای تلخ و شیرین خواهد بود، برای همیشه ماندگار کرد. مسافران در طول سفر تلاش میکنند با تهیه عکس و فیلم خاطرات سفر خود را ماندگار کنند. البته عکس و فیلم تنها راههای حفظ خاطرات سفر نیستند. از قرنها پیش مسافران و گردشگران با نوشتن رویدادهای سفر خود به عنوان سفرنامه و یا خاطره نویسی توانستند وقایع و رویدادهای سفر خود را برای همیشه ماندگار کنند.
از گذشته تا کنون افراد بسیاری رویدادهای سفر خود را با نوشتن ثبت کردند که به آن سفرنامه نویسی میگویند. سفرنامه کوسموس از مصر یکی از قدیمیترین سفرنامههای به دست آمده بوده که به سده ششم پیش از میلاد بازمی گردد. به طور معمول در سفرنامهها میتوان به اطلاعات جغرافیایی، فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و ... دست پیدا کرد. سفرنامههای مارکوپولو ؛ ابن بطوطه، شاردن، کلاویخو ؛ ناصر خسرو و .... از جمله سفرنامههای شناخته شده در ایران هستند. یکی از سفرنامههای بسیار مهم دیگر در روزگار باستان، سفرنامه مگاستانس، سفیر یونانی سلوکوس در هند است که درباره این کشور و مردم و فرهنگ آن نوشته شده است. در دورههای صفوی و قاجار سفرنامههای بسیاری نوشته شده و باعث شده تا سفرنامه نویسی در ایران پیشرفت داشته باشد.
سفرنامه نویسی سبکی از نوشتن خاطرات است که در کنار نوشتن اتفاقها و حوادث به طور ساده میتوان به شرح نکات جفرافیایی، اقتصادی و اجتماعی مناطق دیده شده پرداخت. علاوه بر آن میتوان در سفرنامهها از تجربههای خوب و بد سفر نوشت و حتی به نرخ هتل، هواپیما و یا حتی رستوران اشاره کرد چرا که از این طریق افرادی که قصد سفر به آن محل را دارند با توجه به نکات ذکر شده در این سفرنامه به برنامه ریزی سفر خود میپردازند. این نکات میتوان به دیگر مسافران و گردشگران کمک کند تا تجربههای تلخ تکرار نشوند و در عین حال لذت سفر افزایش پیدا کند.
از سوی دیگر باید در نظر داشت زمانی که در سفرنامه به نقاط مشترک فرهنگها و یا اختلاف میان آنها اشاره میشود به دیگران این امکان داده میشود که ارزیابی کنند چگونه در محیطی جدید و ناآشنا میتوان به سر برد؟
توصیه میشود برای نوشتن سفرنامه از ساختار نوشتاری ساده و سلیس استفاده شود. کافی است با کمی آرامش در مورد آن چه میخواهید بنویسید فکر کرده تا یک ایده خوب پیدا کنید. شما میخواهید به صورت منظم رویدادهای پیش آمده در طول سفر خود را در کنار تفکرات خود در آن زمان، به صورت روان بنویسید.
مواردی که به شما کمک میکند تا یک سفرنامه خوب و جذاب را بنویسید:
بهتر است نخست از نوع سفرتان که زمینی بوده یا هوایی آغاز کنید و مزایا و معایب آن را بنویسید.
در صورت زمینی بودن سفر بررسی جادهها و مسیرهای آن منطقه در طول سفر فراموش نشود. ذکر از موقعیت جغرافیای منطقه شود نیز بسیار عالی خواهد بود.
نوشتن در مورد هتل و یا محل اقامتتان و نوع امکانات، سرویش دهی و بهای هتل میتواند تصوری واقع گرایانه از سفرنامه شما به خوانندگان القا کند. در صورت امکان و داشتن اطلاعات کافی میتوانید به برخی از بهترین هتلهای منطقه اشاره کنید.
اشاره به رستوران و یا غذاخوریهای آن منطقه و مقایسه نوع سرویس دهی و قیمتها میتواند برای خوانندگان که قصد سفر به این محل را داشته باشند مفید باشد.
اشاره به تورهای مختلف و گوناگونی که صنعت گردشگری آن منطقه در نظر گرفته یا ارائه میدهد، لازم خواهد بود.
اشاره به غذاهای محلی و مقایسه آن با تجربههای دیگر شما سفرنامه تان را جذاب کرده و باعث میشود تا خوانند جذب نوشتههای شما شود.
اشاره به مناطق دیدنی و تاریخی منطقه و مقایسه امکانات و سرویس دهی به گردشگران در آنها برای تکمیل اطلاعات سفرنامه شما بسیار مفید خواهد بود. معرفی مناطق طبیعی و زیبا همانند ساحلها، جنگلها و غیره در کنار مناطق تاریخی و دیدنی لازم به نظر میرسد. توصیف آنچه دیده اید و احساسی که از دیدن این مناطق به شما دست داد نیز به جذابیت سفرنامه اضافه میکند. اگر موفق به دیدن یک محل تاریخی و یا دیدنی در منطقهای نشده اید آن را ذکر کنید تا دیگران از وجود آن در آن محل مطلع شوند و برای دیدنش اقدام نمایند.
اشاره به مراسم و یا جشنوارههایی که در طول سفرتان با آن برخورد میکنید و نوشتن در مورد آداب و رسوم و یا عادتهای خوب و بد مردم آن منطقه میتواند به نشان دادن فرهنگ منطقه کمک کرده و در درست رفتار کردن با آن مردم مفید باشد.
اشاره به فروشگاهها، هتلها و رستورانهای ارزان قیمت و یا اشاره به بخشی از شهر که سطح خرج و مخارج مردم پایین تر است، برای کسانی که بر اساس سفرنامه شما میخواهند به آن منطقه سفر کنند بسیار مفید خواهد بود .
به ورزشهای مورد علاقه مردم منطقه مورد نظر و سطح آنها در کشور و یا جهان اشاره کنید.
افرادی که قصد سفرنامه نویس داشته و یا این کار را تازه آغاز کرده اند، بهتر است تا چندین سفرنامه را بخوانند تا با روش سفرنامه نویسی آشنا شوند. اما باید به خاطر داشت که کپی برداری از کار دیگران نادرست است و نباید این کار را انجام شود. مطالعه بخش گردشگری و سفر روزنامهها خواندن مجلات تخصصی گردشگری و جهانگردی نیز در بهتر نوشتن سفرنامه مفید خواهد بود و به کسب تجربه در زمینه نوشتن سفر نامه کمک میکند.
در نوشتن سفرنامه به طور خصوصی و یا در وبلاگ به طور عمومی باید از هر گونه اشتباه نوشتاری جلوگیری کرد. توجه به نکات زیر میتواند کمک کننده باشد:
برای جلوگیری از فراموش کردن همه نکات سفر بهتر است سفرنامه به صورت روزانه نوشته شود.
باید تنها به سفرنامه و به نکاتی که باید در مورد آن ذکر شود، پرداخت.
زمانهایی که به نوشتن اختصاص داده میشود باید در آرامش و خاطری آسوده باشد تا نوشتهها خسته کننده و بی روح نباشد.
رعایت دستور زبان و نگارش نوشتار از اهمیت بالایی برخوردار است.
در کار نوشتن باید جدی بود و فرض شود که قرار است این سفرنامه چاپ شود .
با رعایت موارد ذکر شده میتوان سفر خود را برای همیشه ماندگار کرد .
امروزه با وجود امکانات عکاسی و کامپیوتری میتوان تصاویر مربوط به سفر را در کنار مطالب نوشته شده قرار داد با این کار جذابیتهای سفرنامه بسیار بیشتر خواهد شد. با تکنولوژیهای امروزه میتوان سفرنامه خود را در لپ تاپ یا نت بوک تایپ کرد و یا به صورت سنتی با قلم و کاغذ نوشت. در هر صورت مهمترین موضوع، نگارش سفرنامه بوده و انتخاب هر یک از این دو روش که مزایا و معایب خاص خود را دارد، بر عهده فرد نویسنده است.